80% gecontroleerde handelaren heeft geen afvalcontract, boetes blijven uit

maandag 07 mei 2018
Terug naar overzicht

80% gecontroleerde handelaren heeft geen afvalcontract, boetes blijven uit

Leefmilieu Brussel controleert of Brusselse bedrijven een contract hebben voor afvalophaling. Vier op vijf bedrijven heeft geen dergelijk contract. Nochtans is dat verplicht. De controles en de handhaving moeten strenger.

Bedrijven in Brussel mogen geen gebruik maken van de gewone afvalophaling van Net Brussel. Zij moeten een betalend contract afsluiten met een erkende afvalophaler. Alleen doen ze dat niet. Tegen overtreders wordt amper opgetreden.

Facts and figures

In 2017 werd 616 bedrijven gecontroleerd. 80% kon geen afvalcontract voorleggen. Pas na een aanmaning en een ingebrekestelling brengt 50% dit in orde. Veel bedrijven overtreden bewust de regels. Toch werden er in 2017 maar 16 administratieve boetes uitgeschreven. In 2016 waren het er 10. Er is dus nauwelijks vooruitgang.

Oneerlijk

Het gaat nog tientallen jaren duren vooraleer alle bedrijven zijn aangeschreven. Boetes worden enkel uitgeschreven in uitzonderlijke gevallen. Wie vals speelt wordt niet gestraft. Die bedrijven profiteren jarenlang van de gratis afvalophaling. De gewone belastingbetaler draait op voor de kosten.

Hier moet de minister ingrijpen. De regels zijn duidelijk en ze gelden voor iedereen. Wie in de fout gaat, moet betalen. Zonder correcte controle werkt het systeem niet.

Foto: verbrandingsoven Neder-over-Heembeek (reporters)