Beleidsverklaring Brusselse regering

vrijdag 21 oktober 2016
Terug naar overzicht

Beleidsverklaring Brusselse regering

Op 21 oktober werd de beleidsverklaring 2017 van de Brusselse regering besproken in het parlement. De verschillende fracties mogen dan hun commentaar geven. Ik legde de klemtoon op waar sp.a het verschil maakt. Maar ik had het ook over waar er nog knopen zitten en waar het beter kan.

Uitdagingen genoeg. Brussel heeft klappen gekregen op 22/3. Bijna 30% van de Brusselaars kent een risico op armoede. Ook op vlak van mobiliteit zijn er grote uitdagingen. En de woningnood is groot. Om al die uitdagingen aan te gaan, is er een consequente aanpak nodig. Alle neuzen moeten in dezelfde richting staan.

Eén stad, één visie

Nog te vaak heeft een gemeentebestuur andere doelen dan de Brusselse regering. Dat is niet efficiënt. sp.a vindt de Brusselse structuren een grondige hervorming nodig hebben. Laat het gewest meer gemeentelijke taken overnemen en zelf coördineren. Gemeentewegen waar openbaar vervoer op rijdt, politionele centralisatie of een geleidelijke fusies van OCMW’s. Dat zou zorgen voor meer efficiëntie én meer solidariteit.

Lage emissiezone dankzij sp.a

We zijn trots op de invoering van de lage emissiezone. De invoering van de LEZ was een belofte van GROEN/Ecolo in 2009. Maar die partijen kregen de invoering niet rond, zelfs niet met een minister in de regering. Met sp.a in de meerderheid is het wel gelukt. In 2017 moeten ook de nieuwe regels over het vergroenen van de verkeersfiscaliteit rond zijn. Nog zo’n maatregel die de vorige regering had kunnen uitvoeren, maar niet gedaan heeft. Met sp.a erbij lukt het wel.

Mijn volledige tussenkomst lees je hier.

Voor de beleidsverklaring van de Brusselse regering, klik hier

 

foto: reporters