Betaalt Brusselaar de omschakeling naar hoogcalorisch gas?

zondag 07 januari 2018
Terug naar overzicht

Betaalt Brusselaar de omschakeling naar hoogcalorisch gas?

Binnenkort worden de gasnetten in Brussel omgeschakeld op hoogcalorisch gas uit Qatar, Noorwegen en Rusland. Dat vraagt belangrijke aanpassingen, zowel voor de distributiekanalen als voor de eindgebruiker. Aanpassingen die geld kosten. Het ziet ernaar uit dat de Brusselaar voor die kosten moet opdraven.

Door de uitputting van de Nederlandse gasvelden in Groningen met laagcalorisch gas en de toegenomen aardbevingen heeft de Nederlandse regering beslist geleidelijk te stoppen met de export van gas naar België. Daarom moet binnen afzienbare tijd overgeschakeld worden op hoogcalorisch gas uit Qatar, Noorwegen en Rusland.

Niet heel België moet omschakelen op dat gas. Het gaat vooral om de provincie Antwerpen, een stuk van Limburg en Vlaams-Brabant, heel Brussel, Luik en Charleroi. Hoe gaat het in zijn werk? De gastoestellen van elk huishouden, verkocht sinds begin jaren ’80, moeten worden gecontroleerd of ze de omschakeling aan kunnen.

Wie betaalt de rekening?

Een bijzonder tijdrovende en kostelijke aangelegenheid. De kostprijs voor de omschakeling kan dus hoog oplopen. In Brussel gaat het om meer dan 500.000 aansluitingen.

In het federale regeerakkoord staat dat er een nationaal fonds moet komen om de extra kost te betalen, waar alle gebruikers aan bijdragen. Maar federaal minister Marghem weigert er werk van te maken. Een andere mogelijkheid is de kosten verrekenen via de distributienettarieven. In dat geval draait de individuele gebruiker in Brussel op voor de kosten. Dat is niet billijk. Brussel moet niet voor deze omschakeling betalen.

Beeld: gascentrale tussen Iran en Qatar (reporters)