Betere omkadering voor werken Ninoofse Poort ajb

donderdag 20 oktober 2016
Terug naar overzicht

Betere omkadering voor werken Ninoofse Poort ajb

De werken aan de Ninoofse Poort veroorzaken heel wat hinder. Werken van deze omvang leiden sowieso tot overlast. Net daarom is het belangrijk de bewoners goed te informeren. Er is nood aan een betere signalisatie, een duidelijk circulatieplan en meer informatie over de werken en de timing. 

De heraanleg van de Ninoofse Poort is nodig, dat staat buiten kijf. Alleen lijden de wijk rond het Hertogin van Brabantplein en de Gentse Steenweg momenteel erg onder de werken. Ze zijn afgesloten en vormen geen verbinding meer tussen Molenbeek en het stadscentrum. Hulpdiensten, gezinnen met kinderen, leveranciers en handelaars zitten helemaal vast in het verkeer.

Wat gebeurt er?

Op de sites van de gemeente Molenbeek of van Beliris (dat de werken coördineert) vind je alleen: ‘eind 2018 zijn de werken gedaan’.

Dat is niet voldoende. De gemeente Molenbeek en Beliris schieten tekort. Werken van deze omvang gebeuren in verschillende fasen. In elke fase kan de verkeerssituatie veranderen en de hinder verschuiven. Dus uitleg over de verschillende onderdelen van de werken is noodzakelijk.

De bevolking informeren kan op veel manieren: met wijkvergaderingen, informatiefolders of gemeentepersoneel dat op de hoogte is en aan de telefoon een woordje uitleg kan geven. Dat ontbreekt vandaag.

Dit is er nodig

een overzicht van de timing van de werken

een betere signalisatie van de werken 

info- en overlegvergaderingen voor de buurtbewoners over de voortgang van de werken, op regelmatige basis

een aanpassing van het circulatieplan van de gemeente Molenbeek om het Hertogin van Brabantplein te ontlasten

Neem de buurtbewoners au sérieux

Het is mijn ervaring dat mensen erg redelijk zijn als je hen au sérieux neemt. Ze aanvaarden dat werken nodig zijn en tijdelijk voor overlast zorgen, op voorwaarde dat ze weten waarom die werken gebeuren en wat de einddatum is.

Het past bij een moderne en betrokken overheid dat ze haar burgers netjes en tijdig informeert, zeker als de impact op het dagelijkse leven zo groot is. 

foto: Ninoofsepoort door Lieven Soete