Brandveiligheid Brusselse metrostations niet gegarandeerd

woensdag 18 april 2012
Terug naar overzicht

Brandveiligheid Brusselse metrostations niet gegarandeerd

De brandveiligheid in de Brusselse metrostations is niet gegarandeerd. De poortjes gaan niet automatisch open bij brand, er is geen drukknop waarmee de brandweer alle poortjes ineens kan openen, en ook de automatische sturing waardoor de dispatchingdienst de poortjes kan openen, werkt nog niet.

“Ik kreeg de opmerking van iemand dat hij zich niet veilig voelde in de metrostations, omdat de toegangspoortjes misschien niet zouden opengaan bij brand of stroompanne. Daarop besloot ik een vraag te stellen aan bevoegd minister Grouwels”, zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme. “Terwijl ik er van uitging dat er zeker wel een volledig goedgekeurd brandveiligheidsplan zou zijn bij de MIVB, bleek dat niet het geval! Grouwels geeft in een antwoord op mijn schriftelijke vraag over de brandveiligheid van de Brusselse metrostations toe dat de brandveiligheid niet volledig gegarandeerd is.”

Zo onderzoekt het studiebureau Fire Control momenteel of de MIVB de richtlijnen van de brandweer overtreedt omdat de toegangscontrole in de stations de huidige evacuatietijd zou verlengen. 

“Dat kan zeer zeker het geval zijn”, zegt Jef Van Damme.”Want er bestaat geen automatische drukknop in elk station waarmee de brandweer meteen alle poortjes kan openen. Dit is slechts voorzien voor eind 2012. In stations waar vandaag reeds poortjes geïnstalleerd zijn, is de veiligheid vandaag niet gegarandeerd.”

Bovendien blijkt de branddetectie van de metrostations momenteel nog niet automatisch gekoppeld te zijn aan het openen van alle poortjes en is ook de automatische sturing van op afstand (dus door de centrale dispatchingdienst van de MIVB) slechts beschikbaar vanaf het einde van dit jaar.

“Potentieel gevaarlijk”, zegt Jef Van Damme. “de minister moet de timing versnellen en voorlopige maatregelen nemen om de brandveiligheid te verbeteren.”