Brussels fietsbeleid: meer communicatie, minder fietspaden

dinsdag 17 september 2013
Terug naar overzicht

Brussels fietsbeleid: meer communicatie, minder fietspaden

Met de autoloze zondag (22/9) staat een hoogdag van fietscommunicatie voor de deur. Het campagnebudget voor mobiliteit is de voorbije jaren enorm gestegen van 352.852 euro naar 947.794 euro in 2012. Toch stagneert de stijging van het aantal fietsers in Brussel. Daar zijn twee oorzaken voor volgens Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a): “Ten eerste worden er minder fietspaden aangelegd dan vorige legislatuur. Nochtans is dat de beste promotie als fietsstad. Ten tweede worden er in Brussel meer fietsen dan auto’s gestolen. Brussel is meer dan andere steden gegeerd bij fietsdieven. Dat komt onder andere door een gebrek aan fietsparkeerplaatsen.” Jef Van Damme nam een parlementair initiatief om fietsdiefstal structureel aan te pakken, maar dat werd tegengehouden door de meerderheid. Sindsdien werden er 17.000 fietsen in onze stad gestolen. “Nochtans kan je met het communicatiebudget van Bruno De Lille elke dag een fietsbox installeren. Vijf fietsboxen in Jette en een handvol bikinibabes zullen de fietsdieven niet afschrikken,” zegt Jef Van Damme. sp.a zal op autoloze zondag een fietsfolder verspreiden met concrete voorstellen om de stilstand in het fietsbeleid te keren.

Het Brusselse fietsbeleid staat stil. Het aantal aangelegde fietspaden is de voorbije jaren teruggevallen. In de vorige legislatuur werd 82km fietspad aangelegd, deze legislatuur houdt het tot op vandaag op 14km. Nochtans zijn nu twee ministers bevoegd voor fietspaden.

Tegelijkertijd merken we ook dat de bouw van fietsboxen niet op gang komt. De oorzaak daarvoor ligt bij een onenigheid tussen bevoegde ministers Grouwels en De Lille. Uiteindelijk werd besloten om het probleem door te schuiven naar het Parkeeragentschap, dat nog niet operationeel is. Sommige gemeenten hebben dan zelf een eigen procedure opgestart, maar van coördinatie is geen sprake.

Nochtans is de nood aan veilige fietsparkeerplaatsen in een stad zeer groot. Een parkeerplaats vinden thuis of onderweg is geen evidentie in smalle huizen en hoge appartementen in dichtbevolkte wijken. De eerste drempel om meer Brusselaars op de fiets te krijgen, is een veilige fietsenstalling.

De Week van de Vervoering staat voor sp.a in het teken van Brussel als fietsstad. Nu de spectaculaire stijging van het aantal fietsers van de voorbije jaren stagneert, moeten politici snel reageren. Met promotie alleen kom je er niet, net zoals je niet kan fietsen op een fietsplan. De partij eist concrete maatregelen:

  1. 100 km extra vrijliggende fietspaden op grote assen en langs spoorlijnen, zoals voorzien met FlatTrack.
  2. 250 fietsboxen in het Gewest. Fietsen begint bij het vinden van ruimte om een fiets te stallen. In een dichtbevolkte stad is dit niet evident. Een fietsbox laat veilig parkeren toe in de openbare ruimte.
  3. 20.000 fietsenstallingen verspreid over het Gewest. Een beveiligde fietsparking moet in elke buurt op wandelafstand beschikbaar zijn. Metrostations als Beurs zijn ideale locaties voor fietsparkings.
  4. 100 lokfietsen op pad sturen in de stad. Fietsdieven zijn vaak professioneel. Door fietsen uit te rusten met een GPS-chip, kunnen we fietsdieven ook professioneel opsporen.
  5. 100% geregistreerde fietsen. Door fietshandelaars en zoekertjessites te verplichten om enkel nog geregistreerde fietsen te verkopen, wordt de zwarte markt in de kiem gesmoord.

“Door van fietsinfrastructuur en fietsdiefstal een strijdpunt te maken, willen we de stilstand in Brussel doorbreken. Niet alleen de oppositie, maar ook de regering zelf vraagt zich tegenwoordig af waarom Bruno De Lille wél in communicatie en niet in infrastructuur investeert,” aldus Jef Van Damme.

Jef diende in 2011 al een resolutie in om fietsdiefstal te bestrijden. Die resolutie is nog niet geaggendeerd.
Om de resolutie te lezen, klik hier.

Voor het artikel over fietsdiefstal in het Nieuwsblad, klik hier.

Bekijk het debat van Jef Van Damme met Bruno De Lille, staatssecretaris voor Mobiliteit op TV Brussel hier. 

Er staat ook een geestig filmpje over fietsdiefstal op YouTube. Om het te bekijken, klik hier.