Brussels Gewest trekt geen geld meer uit voor fietsboxen

maandag 20 juni 2011
Terug naar overzicht

Brussels Gewest trekt geen geld meer uit voor fietsboxen

Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit in Molenbeek en Brussels parlementslid, moet vaststellen dat het Brussels Gewest geen geld meer wil uittrekken voor fietsboxen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die hij stelde aan minister van Vervoer Brigitte Grouwels en staatssecretaris Bruno De Lille.

Een fietsbox dient om mensen die op een appartement wonen, en hun fiets niet binnen kunnen plaatsen, toch de mogelijkheid te geven hun fiets veilig te stallen. Grouwels zegt dat er per fietsbox slechts 5 fietsers geholpen kunnen worden, en dat de kostprijs en het beheer van de boxen dus een probleem wordt als alle fietsers een plaatsje willen in zo’n box. Daarom denkt ze eerder aan grotere fietsparkings buiten de openbare weg.

Jef Van Damme is niet tegen het idee van grote fietsparkings, maar ziet fietsboxen toch als een aanvulling daarop. “Mensen verplaatsen zich met de fiets omdat ze dan vaak sneller op hun bestemming geraken dan per auto, maar ook omwille van het gebruiksgemak: ze kunnen vlakbij hun vertrekpunt –vaak hun woonplaats- op de fiets springen, en ze kunnen hem vlakbij hun eindpunt stallen. Fietsboxen kunnen hen alvast een veilige stalling vlakbij de woonplaats bieden. Dat voordeel is veel minder zeker in het concept van grote fietsparkings verder weg van de openbare weg. Want zo’n fietsparking kan onmogelijk binnen een aanvaardbare loopafstand van de woonplaats van elke fietser liggen. Bovendien is het nog onzeker hoe veilig het is om je fiets te stallen op een grote fietsparking.”

Wel goed nieuws voor de fietsers wat betreft de uitvoering van de fietsplannen en de aanleg van de fietspaden: Bruno De Lille heeft aangekondigd dat de fietscel van Mobiel Brussel er drie medewerkers bij krijgt. Jef Van Damme “Ik ben tevreden dat er, weliswaar onder druk van Sp.a, toch voor gezorgd wordt dat de fietscel versterkt werd.”