Brussels stemrecht voor niet-Belgen

dinsdag 08 januari 2019
Terug naar overzicht

Brussels stemrecht voor niet-Belgen

37% van de volwassen Brusselaars, dat komt neer op bijna vier op tien volwassenen. Bovendien groeit hun aantal. Naar schatting zal binnen tien jaar meer dan de helft van alle Brusselaars niet-Belg zijn.

Het Brussels Gewest bestaat uit 19 gemeenten. Maar eigenlijk is het één stad. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt immers veel taken over van de gemeenten. In het Vlaamse en het Waalse Gewest is het anders.

Stemt u mee?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen EU-onderdanen al meestemmen als ze zich registreren. Niet EU-onderdanen kunnen dat niet. sp.a vindt dat Brusselaars, EU of niet-EU, als ze al meer dan vijf jaar wonen in Brussel wonen, ook stemrecht moeten krijgen bij de gewestverkiezingen.

De kieswet is federale materie. Bert Anciaux diende als senator een voorstel van bijzondere wet in. Met de vraag om stemrecht te geven aan EU-onderdanen én aan mensen van buiten de EU bij de gewestverkiezingen. Dat is democratischer. En logisch voor Brussel, want eigenlijk is het Gewest één stad.

In het Brussels parlement diende sp.a eveneens een wetsvoorstel in. Dat voorstel wordt nu besproken. We hopen dat dit voorstel het haalt en dat alles rond geraakt voor de verkiezingen.

Foto: herdenking van de aanslagen maart 2016 in Brussel, op 22 maart 2017 (reporters)