Bxl jeugdbeleidsplan over de grenzen heen!

donderdag 23 december 2010
Terug naar overzicht

Bxl jeugdbeleidsplan over de grenzen heen!

Brusselse spa-fractie pleit voor een ambitieus Brussels jeugdbeleidsplan over de gemeenschapsgrenzen heen 

Jef Van Damme (sp.a): “We zijn tevreden dat, met de aanstelling van een ‘samenwerkingsmedewerker jeugdwerk’, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Franstalige Gemeenschap eindelijk een eerste concrete stap zetten in de richting van een bi-communcautair, stedelijk jeugdbeleid. Onze fractie pleit echter voor een echt jeugdbeleidsplan voor alle Brusselse kinderen en jongeren. Het mag dus wat ons betreft sneller gaan en ambitieuzer zijn.”

Groupe sp.a bruxellois plaide en faveur d’un plan de politique de la jeunesse ambitieux au-delà des frontières communautaires

Reeds in 2008 lanceerde toenmalig collegelid Pascal Smet (sp.a) een projectoproep om Brusselse Franstalige jeugdverenigingen te stimuleren tot samenwerking met Vlaamse initiatieven en tot het gebruik van Nederlands in de vrije tijd. Cd&v en vld schoten de toekenning van de subsidies echter af. Twee jaar later beslist het VGC-college dan toch de kiem te zaaien voor een Brussels jeugdwerk over de gemeenschapsgrenzen heen. 

De Brusselse sp.a-fractie is tevreden dat de VGC nu eindelijk concrete stappen zet inzake samenwerking met de Franstalige gemeenschap rond gemeenschapsmateries zoals jeugd. Samenwerking is immers de sleutel voor de toekomst van Brussel. Alleen is de beslissing om vanuit de twee gemeenschappen samen 50.000 € uit te geven om het jeugdwerk in 2011 in kaart te brengen weinig ambitieus. Althans aan Nederlandstalige kant is dergelijke inventarisopdracht overbodig, signaleert Jef Van Damme (sp.a): “Het volstaat de jaarlijkse jeugdgids van de VGC te nemen om die kaart aan Nederlandstalige kant open te vouwen. De VGC investeert met andere woorden een jaar lang in het inventariseren van het Franstalig jeugdwerk in Brussel. Overigens doet ze dat vreemd genoeg niet met de Cocof, maar met de Franse Gemeenschap en bovendien werd de Vlaamse Gemeenschap niet betrokken.”  

De Brusselse sp.a-fractie roept niettemin op om samen een stap verder te gaan en ze nodigt zowel Minister Huytebroeck als Collegelid De Lille uit om met Vlaams Minister van jeugd Pascal Smet nu echt de sprong te maken naar een ambitieus jeugdbeleidsplan voor alle Brusselse kinderen en jongeren.”  

Externe links:http://www.vgc.be/Cultuur/JeugdSpeelpleinenEnSport/Jeugd/Publicaties/Jeugdgids+Brussel.htm