De helft van de GAS-boetes in Molenbeek wordt niet betaald

vrijdag 10 november 2017
Terug naar overzicht

De helft van de GAS-boetes in Molenbeek wordt niet betaald

Ondanks eerdere beloftes van burgemeester Françoise Schepmans (MR) is er geen enkele verbetering: de helft van de administratieve boetes in Molenbeek, de zogenaamde GAS-boetes, wordt niet betaald. Nochtans telt elke cent in Molenbeek.

De gemeente heeft drie jaar achterstand met het innen van de boetes. Wanbetalers krijgen geen herinnering.

In januari trok ik al aan de alarmbel. Toen beloofde de burgemeester beterschap. Er zouden twee mensen worden aangeworven om de achterstand weg te werken. 10 maanden later is de achterstand niet verminderd. Op dit moment worden herinneringen verstuurd van boetes die in 2014 zijn uitgeschreven. Dat leest u goed: boetes van drie jaar geleden.

Er is dus niets veranderd. De gemeente loopt intussen 500.000 euro aan inkomsten mis. Dat wringt, zeker als je weet dat het OCMW voortdurend moet bezuinigen en de dienstverlening er onder lijdt.

Rekensom

Per jaar worden er ongeveer 8.000 administratieve boetes uitgeschreven, bijvoorbeeld voor inbreuken tegen de openbare netheid. Op drie jaar tijd maakt dat 24.000 boetes. De helft daarvan wordt niet betaald: 12.000 boetes dus. Als je bedenkt dat een boete gemiddeld 50 euro bedraagt, kom je aan een achterstal van een half miljoen euro. Waarschijnlijk ligt het bedrag nog veel hoger, want voor sommige boetes betaal je 100 of zelfs 150 euro.

Vorig jaar heeft de gemeente 15.571 administratieve boetes uitgeschreven. 6.883 moeten nog altijd betaald worden, 1.922 dossiers zijn in behandeling, 6.766 zijn er afgesloten. De afsluiting van een dossier betekent niet noodzakelijk dat het de gemeentekas geld heeft opgebracht. 1.114 dossiers werden afgesloten zonder gevolg.

Straffeloosheid

De lakse aanpak leidt tot een gevoel van straffeloosheid. Waarom zou je een boete betalen, als je weet dat je toch geen herinnering krijgt? Of dat er pas na drie jaar actie wordt ondernomen? Op drie jaar tijd kan veel veranderen: mensen verhuizen, overlijden misschien. Hoe langer de gemeente wacht, hoe moeilijker het wordt het geld te innen.

De burgemeester beweert dat de inning zal verbeteren dankzij het nieuwe informaticasysteem dat zopas in gebruik is genomen. Vanaf half 2018 zullen alle herinneringen van 2017 worden verstuurd, zegt ze. Ik hoop dat het waar is. Ik blijf dit dossier van nabij opvolgen.

Foto: dienst bevolking Molenbeek door Christophe De Grom