De middenklasse staat onder druk

maandag 26 september 2016
Terug naar overzicht

De middenklasse staat onder druk

Inequality for all is een documentaire uit 2013, waarin Robert Reich, een Amerikaanse professor en minister van arbeid onder president Clinton uitlegt waarom de middenklasse zo belangrijk is voor de economie.

Complexe materie, die bevattelijk wordt voorgesteld met mooie en heldere grafieken. Sinds de jaren ‘70 is de inkomensongelijkheid in de States toegenomen. Dat heeft indirect geleid tot een economische crisis.

In de States

Met sprekende voorbeelden weet Reich zijn punt te maken. De groeiende kloof tussen arm en rijk is een groot probleem. Want een welvarende middenklasse is nodig om de economie te doen draaien. En als de middenklasse in elkaar stuikt, dat draait ook de economie vierkant.

Ook in België

De documentaire heeft het over de States, maar ook in België staat de middenklasse onder druk. De taxshift van de federale regering is nefast voor de middenklasse. Werkgevers krijgen een lastenverlaging, maar zonder enige vorm van voorwaarden tot jobcreatie. Tegelijk gaat de btw op energie van 6% naar 21%. Werkgevers krijgen cadeaus en werknemers betalen het gelag.