Duidelijke taal over CETA

vrijdag 28 oktober 2016
Terug naar overzicht

Duidelijke taal over CETA

De voorbije dagen was er veel ophef rond CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. België kon het akkoord niet tekenen omdat Wallonië openlijk verzet aantekende. Een meerderheid in het Brussels Parlement had trouwens dezelfde bedenkingen als Wallonië. Daarom ben ik blij dat het verzet uiteindelijk tot een aanpassing van het handelsverdrag heeft geleid.

Het gevaar dat door een slecht handelsverdrag de sociale, milieu- en consumentenbescherming worden aangetast is afgewend. En gelukkig maar. Waar hebben we anders wetten voor? Dit zijn de drie voornaamste redenen waarom ik zo blij ben met het gevoerde verzet en het resultaat.

Reden 1: vrijhandel is belangrijk, nu wordt er ook over gesproken

CETA en vrijhandelsverdragen staan eindelijk in de belangstelling. Het debat wordt gevoerd, in de media en zelfs op straat. Terecht. Handel drijven is goed voor innovatie en vooruitgang in de wereld, ten minste als ze volgens de juiste regels gebeurt. Vrijhandel is niet per definitie goed of slecht. Het hangt er van af onder welke voorwaarden we ze toelaten. Eindelijk is dat een topic geworden.

Reden 2: vrijhandel in de toekomst zal er anders uit zien

Vrijhandel heeft een fundamentele impact op onze economie en op het leven van elk individu. Dat verdient een transparant debat, transparante beslissingsprocedures en inspraak. Van parlementen op alle niveaus, alsook van burgers, middenveld en vakbonden.

Voor sp.a zorgt vrijhandel in de toekomst voor meer gelijkheid en bekampt ze de groeiende ongelijkheid in de wereld. Verder moet vrijhandel een positieve impact hebben op duurzaamheid en draagt ze bij tot de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Reden 3: finito aparte rechtssystemen op maat van multinationals

Fouten uit het verleden mogen we vandaag niet opnieuw maken. Aparte rechtssystemen voor multinationals zoals in de ISDS clausules of ICS clausules staat, zijn niet aanvaardbaar. De regels gelden voor iedereen, ook voor multinationals.

Lees hier mijn tussenkomst

foto: reporters