?Een ?monsieur gare du Midi? voor het Zuidstation?

vrijdag 25 november 2011
Terug naar overzicht

?Een ?monsieur gare du Midi? voor het Zuidstation?

Jef Van Damme, Brussels parlementslid en schepen van Mobiliteit in Sint-Jans-Molenbeek, pleit voor een ‘monsieur Gare du Midi’, een verantwoordelijke die alle problemen, vernielingen of vuiligheid in en rond het Zuidstation kan aanpakken en melden. “Het Zuidstation is voor vele toeristen de eerste kennismaking met Brussel. Er komen ook dagelijks tienduizenden pendelaars langs. Dit station en de omgeving moeten gewoon netjes en proper zijn.”

“Er zijn heel wat grootschalige projecten voorzien op lange termijn zoals de vernieuwing van het treinstation zelf. Maar we moeten toch hier en nu actie ondernemen om kleine herstellingswerken uit te voeren en de netheid en veiligheid te verhogen.  Zo is er de overdekte straat aan de uitgang van het station waar bussen, trams en taxi’s aan- en afrijden. Deze ligt er bijzonder smerig bij. Ook wildparkeren is een probleem. Het Hortaplein staat voortdurend vol met fout geparkeerde auto’s”, zegt Jef Van Damme.” Verder zijn ook heel wat bankjes en paaltjes reeds beschadigd, en ligt het plein er vaak niet al te netjes bij. Dit plein werd nochtans net vernieuwd met het oog op een waardige stationsomgeving voor het station van Brussel Zuid dat als stopplaats van de Thalys en de Eurostar toch een internationale functie heeft.”

Volgens Jef Van Damme is de oplossing eenvoudig: “Het gaat erom dat er gewoon iemand oog heeft voor dit soort problemen en dat iemand deze problemen kan coördineren. Er zijn gewoon te veel verschillende intervenanten. Het Zuidstation en omgeving is een plek waar zowel MIVB, de NMBS, de Lijn, de gemeenten Sint-Gillis en Anderlecht en het gewest samenkomen. Zij dragen elk een deel van de verantwoordelijkheid, met als resultaat dat er niets gebeurt. Waarom geen ‘monsieur du midi’ voor het Zuidstation, zoals we een ‘madame Europe’ hebben voor de Europese wijk? Deze zou alle problemen kunnen signaleren en opvolgen.”

Verder stelt Jef Van Damme ook voor dat minister Grouwels duidelijke bewegwijzering plaatst van aan het Zuidstation tot aan het centrum van Brussel.

Lees het hele artikel dat verscheen in La Dernière Heure hier: http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/article/375102/un-monsieur-gare-du-midi.html

(foto: la DH)