Een plein om elkaar te ontmoeten?

dinsdag 13 maart 2018
Terug naar overzicht

Een plein om elkaar te ontmoeten?

‘De overheid benadrukt de veiligheidslogica en wil de samenkomst van grote groepen mensen in de publieke ruimte verbieden of beperken. Maar als je veerkracht wil versterken, moeten mensen elkaar leren kennen en moeten ze elkaar kunnen ontmoeten in de publieke ruimte.’

Bovenstaand citaat komt uit Bruvoices, een recente studie van de Koning Boudewijnstichting. Ik ben het er helemaal mee eens.

Het Gemeenteplein van Molenbeek was vroeger een openluchtparking. Elke dag stond het vol met auto’s. Daar bracht ik verandering in, als toenmalig schepen van mobiliteit. Het volledige plein kreeg een heraanleg als een shared space en woonerf. Auto’s mogen er dus nog (traag) over rijden en laden en lossen. Parkeren mag er niet.

Minder wagens in openbare ruimte

Uit Bruvoices: ‘Dat betekent dat we het aandeel van de wagens in de openbare ruimte moeten terugdringen en zo plaats maken voor ontmoeting.’

Alleen loopt het vandaag mis. Om het Gemeenteplein mooi te houden, is er blijvend aandacht voor nodig. Het plein is vandaag een parking. Foutparkeerders worden niet geverbaliseerd. Het plein krijgt niet de aanpak  die het verdient. Met een goed beleid zou het een fijne plek zijn, waar Molenbekenaren op hun gemak kunnen verpozen en ruimte krijgen om elkaar te ontmoeten.

Foto: Gemeenteplein 2018 door Jef Van Damme