Een roetfilter kan je vervangen, longen niet

donderdag 06 juli 2017
Terug naar overzicht

Een roetfilter kan je vervangen, longen niet

Zopas raakte bekend dat meer en meer automobilisten de roetfilter uit hun dieselauto verwijderen als ze niet meer werkt. Dat is fraude. Een roetfilter is verplicht. De Vlaamse autokeuringscentra controleren sinds kort dan ook of de roetfilter aanwezig is. Dat moet Brussel ook doen.

De fraude met roetfilters moet streng worden aangepakt, ook in Brussel. Want de gezondheid van de Brusselaars staat voorop. Een roetfilter kan je vervangen, longen niet.

Niet te vergeten : op 1 januari 2018 gaat de lage emissiezone (LEZ) in Brussel in. Zonder controle op roetfilters dreigt dat een lege doos te worden. Als de roetfilter ontbreekt, wat baat het dan dieselwagens met een bepaalde euronorm te weren? Een werkende roetfilter én een wagen die de euronorm inzake uitstoot haalt, beide zijn van belang.

Daarom vraag ik staatssecretaris Bianca Debaets een strengere controle op roetfilters in Brusselse keuringscentra. De regels gelden voor iedereen. De controle in Brussel moet even streng zijn als in de omringende gebieden.

foto: reporters