Einde van de cultuurwaardebon in Brussel?

maandag 03 juni 2013
Terug naar overzicht

Einde van de cultuurwaardebon in Brussel?

Op initiatief van Jef Van Damme (sp.a) vindt er op 4 juni een hoorzitting over cultuurparticipatie plaats in de raad van de VGC.

Op de hoorzitting komen experts aan het woord over de kansen en uitdagingen rond cultuur en vrijetijdsparticipatie in Brussel. Daarnaast stelt Collegelid Bruno De Lille er zijn langverwachte hervorming van de cultuurwaardebon voor, één van de pijlers van zijn cultuurbeleid.

Jef Van Damme kijkt uit naar het debat: “Cultuur is een grondrecht. Iedereen moet toegang hebben tot het rijke culturele leven in Brussel. Maar er zijn ook veel uitdagingen verbonden aan cultuurparticipatie. Worden onze inspanningen teniet gedaan door het beruchte Mattheus‐effect? Speelt het culturele aanbod voldoende in op de doelgroepen die we willen bereiken? Hoe vermijden we stigmatisering als we mensen in kansarmoede willen betrekken?”

Op de hoorzitting zal de grote hervorming van de cultuurwaardebon worden voorgesteld, het bekendste ‘participatie‐instrument’ van de VGC. Al in 2010 kondigde Collegelid De Lille aan de cultuurwaardebon te vervangen door een vrijetijdspas. Deze vrijetijdspas moet kansarmen beter bereiken en ook laagdrempelige toegang tot sport en jeugdactiviteiten verzekeren. De vrijetijdspas zou initieel beschikbaar zijn tegen het seizoen ‘12‐‘13. De cultuurwaardebon blijft ondertussen populair, met meer dan 50.000 gebruikte bons per jaar, al daalt het gebruik sinds 2009.

Jef Van Damme zit met enkele belangrijke vragen rond de hervorming en stelde daarom al midden 2012 voor een hoorzitting te organiseren: “Het is jammer dat we zo lang moeten wachten, maar beter laat dan nooit. Ik ben nu zeer benieuwd naar het project van De Lille voor volgend seizoen. Op welke manier wil hij meer kansarmen bereiken, zonder de doelgroep te stigmatiseren? Welk aanbod zal onder de vrijetijdspas vallen? Betekent de vrijetijdspas het einde van de cultuurwaardebon? Zullen aanbieders financieel moeten bijspringen? Sluit de vrijetijdspas aan bij het Vlaamse traject rond de Uitpas? Op welke manier werden culturele organisaties, vrijetijdsaanbieders, en organisaties die de armoedeproblematiek kennen, betrokken bij het traject? En op welke manier zal hij rekening houden met de bezwaren van coalitiepartner CD&V die de bon exclusief cultureel wil houden en de studie die De Lille zelf bestelde? Die studie is al een jaar klaar maar werd pas vorige maand vrijgegeven, en raadt de VGC expliciet af de cultuurwaardebon om te vormen tot een vrijetijdspas.”

De hoorzitting is inmiddels voorbij.
Om het verslag van de hoorzitting na te lezen, klik hier.