Elektriciteit ook in BelgiŽ het duurst in Brussel!

woensdag 27 oktober 2010
Terug naar overzicht

Elektriciteit ook in BelgiŽ het duurst in Brussel!

sp.a-Brussel maakt op de sites van Brugel, de Vreg en la Commission Wallonne pour l’Energie de vergelijking tussen de elektriciteitsprijzen in de verschillende gewesten. Een gezin met twee kinderen en een verbruik van 3500 kWh betaalt in Brussel op jaarbasis het meest, al is het verschil met Wallonië klein.

We vergelijken het goedkoopste tarief in drie gemeenten die nauwelijks 20 kilometer van elkaar liggen: Waterloo, Brussel-Stad en Beersel. Het Vlaams gezin krijgt wel gratis elektriciteit, in Brussel of Wallonië bestaat deze maatregel niet.

Totaalprijs Waterloo (€/jaar, btw inbegrepen) Totaalprijs Brussel-Stad (€/jaar, btw inbegrepen) Totaalprijs Beersel (€/jaar, btw inbegrepen)
682 Energie 2030 685 Lampiris 540,83 Ecopower

Jef Van Damme: “Brussel is het armste Gewest van België, en jaarlijks hebben tienduizenden gezinnen moeite om hun elektriciteitsfactuur te betalen. Toch is elektriciteit nergens duurder. Minister Huytebroeck zei vorig jaar nog in het parlement dat de energieprijzen in Brussel niet duurder zijn dan in de andere gewesten. Uit onze vergelijking en uit de studie van de CREG blijkt nochtans iets helemaal anders, namelijk dat de elektriciteitsprijs in Brussel te hoog ligt, zeker in vergelijking met Vlaanderen en buitenlandse steden.”

De hogere elektriciteitsprijs heeft deels te maken met de hoge distributienettarieven en met de wegenisrechten die in Brussel worden geheven, maar ook met het gebrek aan concurrentie op de Brusselse markt. De Brusselse markt is anders geregeld dan in Vlaanderen en Wallonië en ook de bescherming van de gezinnen is verschillend. Leveranciers schrikken terug om in Brussel op de markt te komen door de lange juridische procedures die ze moeten voeren tegen wanbetalers.

Jef Van Damme: “De Brusselse markt moet toegankelijker worden voor verschillende leveranciers zodat de concurrentie op de prijs kan werken. Tegelijk moet de consument bescherming blijven genieten. Deze twee doelstellingen zijn perfect verzoenbaar met de invoering van budgetmeters, zoals in Vlaanderen en Wallonië. Maar dat zal niet volstaan. De regelgeving en de procedures in Vlaanderen, Brussel en Wallonië moeten beter op elkaar worden afgestemd, zodat de kleinere Brusselse markt weer interessant wordt voor leveranciers. Het wordt tijd dat de Brusselse regering en meerbepaald minister Huytebroeck hier iets aan doet in plaats van te zeggen dat er geen probleem is.” 

Een budgetmeter laat toe energieverbruik via een systeem van voorafbetalingen op te volgen. Het systeem werkt met een betaalkaart die de klant eerst voor een bepaald bedrag moet opladen. Hij kan dan voor het opgeladen bedrag energie verbruiken.

ÔĽŅ