Erfbelasting, ook voor grote vermogens

vrijdag 08 februari 2019
Terug naar overzicht

Erfbelasting, ook voor grote vermogens

De tarieven van de schenkings- en successierechten gaan naar omlaag. Dat besliste vandaag het Brussels Parlement. sp.a gaat akkoord. Alleen vinden wij dat erfbelastingen transparanter moeten worden. Ik diende een amendement in.

Wat staat erin? De Brusselse regering moet voortaan een jaarlijks rapport opstellen over de samenstelling en de evolutie van de erfbelastingen. Het moet duidelijk zijn wie wat betaalt.

Vandaag zijn die belastingen een ondoorzichtig kluwen. Dat is niet oké. Wie zich een goed fiscaal adviseur kan veroorloven ontsnapt aan de belasting. Rijke mensen regelen alles netjes voor hun dood. Via schenkingen of vennootschappen komt hun bezit zo goed als volledig in handen van de kinderen. De schatkist krijgt niets tot weinig.

Correct

Er is een politieke tendens om schenkings- en erfbelastingen te verlagen. Zo ook in Brussel. Mijn partij sp.a gaat akkoord dat wie aan goede doelen schenkt, minder erfbelasting moet betalen. Maar de hervorming moet verder gaan.

De erfbelasting is door achterpoortjes en uitzonderingen erg ongelijk verdeeld over de bevolking. Dat moet anders. Wij willen de hervorming van het erfbelastingstelsel globaal en coherent aanpakken, op basis van objectieve cijfers. Zodat de welvaart beter wordt verdeeld en ieder correct bijdraagt.

Foto: reporters