Federale Regering Michel I: commentaar Jef (5)

donderdag 13 november 2014
Terug naar overzicht

Federale Regering Michel I: commentaar Jef (5)

Wat betekent het federale regeerakkoord voor… iemand bijna met pensioen?

Pensioenleeftijd naar omhoog

Die zal langer moeten werken. De wettelijke pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar. Om een volledig pensioen te ontvangen moet je een loopbaan van 45 jaar kunnen voorleggen. Weinig werknemers kunnen dit op het einde van hun carrière.

Race to the bottom

Pensioenen moeten betaalbaar blijven. Dat is correct. Maar het enige antwoord van de federale regering is de pensioenen te verlagen, of – nog straffer – ze af te schaffen. De pensioenuitkeringen, het overlevingspensioen, het minimumpensioen en het aanvullend pensioen, ze gaan allemaal naar beneden. De regering wil de pensioenen van ambtenaren afstemmen op de pensioenen van privésector. Maar die zijn veel lager. Ze horen bij de laagste in Europa.

Gediversifieerde aanpak aub

sp.a gaat akkoord dat er iets aan pensioenen moet gedaan worden, maar klakkeloos voor iedereen de pensioenleeftijd verhogen is niet billijk. Sommige jobs zijn nu eenmaal zwaarder dan andere. Die kun je niet volhouden tot je 67ste. Maar vooral, het is de periode waarin je hebt gewerkt (en dus bijdragen voor pensioen hebt betaald) die in rekening moet gebracht. Een arbeider die op zijn 18de aan de slag ging of een chirurg die op zijn 30ste is gestart, heeft een heel ander aantal dienstjaren op de teller. Daar moet je naar kijken. sp.a pleit voor een carrière van 42 jaar.


Dit artikel werd geïnspireerd op tussenkomsten van sp.a federaal alsook communicatie van het ACV en het ABVV.
foto: reporters