Fietsdieven klissen met lokfietsen

maandag 06 november 2017
Terug naar overzicht

Fietsdieven klissen met lokfietsen

Fietsdiefstallen zijn een plaag in Brussel. Heb je het ook al meegemaakt? Dan weet je hoe demotiverend zo’n diefstal is om later nog op de fiets te springen. Fietsdiefstal moet beter bestreden worden in Brussel. Pascal Smet, minister van mobiliteit gaat lokfietsen inzetten.

Uit cijfers van de universiteit van het Nederlandse Tilburg blijkt dat het aantal diefstallen met 40% is gedaald op een jaar tijd sinds er lokfietsen werden ingezet. Nu komen er ook lokfietsen in Brussel met een proefproject in de politiezones Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) en Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe).

Hoe werkt het?

Op een lokfiets zit een tracer. Als die lokfiets wordt gestolen, kan de politie hem dus traceren via een GPS-systeem. Er zijn zes verschillende lokfietsen in gebruik. Binnenkort komen daar ook plooifietsen bij. De fietsen zijn afkomstig uit het depot van gevonden fietsen. Daarnaast zijn er nog negen tracers die de politie zelf kan plaatsen op andere fietsen, afhankelijk van de noden.

Andere maatregelen

De lokfietsen zijn een manier om fietsdiefstal beter te onderzoeken en te vervolgen. Maar er zijn ook andere maatregelen nodig: meer beveiligde fietsenstallingen bijvoorbeeld. Tot slot moet fietsdiefstal ook worden gemeten en geëvalueerd. Ook daar wordt aan gewerkt.

Er komen ook extra fietsboxen in het gewest. Daarnaast is een online platform in de maak waar eigenaars hun fiets kunnen registreren. Op die website zullen eigenaars ook diefstallen kunnen melden. De website wordt volgend jaar gelanceerd.

Ik juich deze nieuwe initiatieven toe. Ik ben ervan overtuigd dat meer stappen en trappen (verplaatsingen te voet of met de fiets, in plaats van met de wagen) van Brussel een aangenamere stad zullen maken. En dus moet het beleid de juiste randvoorwaarden creëren.

Lees hier meer over het effect van lokfietsen in Tilburg

Meer info over het Brussels depot voor gevonden fietsen

Foto : autoloze zondag 2017 (reporters)