Flattrack: een innovatieve fietsvisie werkt Brusselse hellingen weg

donderdag 13 september 2012
Terug naar overzicht

Flattrack: een innovatieve fietsvisie werkt Brusselse hellingen weg

Fietsen is de snelste, goedkoopste en meest gezonde manier om je te verplaatsen in de stad. Maar de Brusselse heuvels zijn nog te vaak een drempel om te fietsen. "Door valleifietsen te promoten en fietssnelwegen langs spoorlijnen aan te leggen willen we de Brusselaar die nog niet fietst en de pendelaars bereiken,” zegt Brussels sp.a-voorzitter Pascal Smet. "Er zijn meer en meer fietsers in Brussel, maar er is nog een veel grotere groep aan potentiële fietsers die we nog moeten overtuigen." Met Flattrack wil sp.a van Brussel een fietsstad maken zoals Kopenhagen."

Naast verkeersveiligheid, fietsdiefstal en een gebrek aan fietsinfrastructuur zijn de heuvels van Brussel een drempel voor potentiële fietsers in Brussel. Nochtans zijn er genoeg mogelijkheden om vlak fietsen te stimuleren. Denk maar aan de verschillende valleien, de spoorwegbeddingen en de 19e eeuwse grote boulevards. Met Flattrack lanceert sp.a een ambitieus plan om fietssnelwegen aan te leggen. “Deze Flattrack Express Lanes zijn een aanvulling op de Gewestelijke Fietsroutes zoals autosnelwegen het secundair wegennet aanvullen,” legt Brussels sp.a-voorzitter Pascal Smet uit.

Zo moeten er fietspaden worden aangelegd in alle valleien en langs belangrijke spoorlijnen en vlakke invalswegen zoals de Kleine Ring, de Kroonlaan, de Wetstraat en de ringlanen. Bovendien moeten de Gewestelijke Fietsroutes afgewerkt worden en verbonden worden met de Flattrack Express Lanes. Ook de missing links op de gewestgrenzen moeten aangevuld worden. "De hellingen die overblijven voor de fietser kunnen uitgerust worden met een lift zoals aan Poelaert, met een fietslift zoals in Trondheim en met voetgangers- en fietsbruggen," legt Pascal Smet uit. "Trondheim leert ons dat het aantal fietsers verdubbelde sinds de installatie van de fietslift."

Om Flattrack te promoten, heeft sp.a een alternatieve fietskaart uitgetekend en een facebookpagina gelanceerd. “Het is de bedoeling dat fietsers hun Flattrack ervaringen delen en missing links melden. Uiteindelijk moet elke fietser meer inzicht krijgen in de belangrijkste vlakke fietsroutes. Het Flattrack netwerk is daarom vergelijkbaar met het metronet,” zegt Pascal Smet.

Acht sp.a-fietsambassadeurs zullen in de verschillende gemeentes Flattrack promoten in de week van de vervoering. Het gaat om Ans Persoons (Brussel), Jef Van Damme (Molenbeek), Elke Roex (Anderlecht), Matthias Van Wijnendaele (Schaarbeek), Maite Morren (Elsene), Willem Stevens (Sint-Gillis) en Jutta Buyse (Vorst). In de loop van het jaar zullen ze aan een uitgebreid dossier werken.

Meer info op: www.facebook.com/flattrackbrussels

Vraag een Flattrackbrochure op per mail (brussel@s-p-a.be) of per telefoon (02/549.64.55). Of dowload het: http://mycanal.be/flattrack/FlatTrack-drukklaar.pdf