Geen voorlopig fietspad op kleine ring

zondag 24 maart 2013
Terug naar overzicht

Geen voorlopig fietspad op kleine ring

De Poincaré/Zuidlaan (een stuk van de Brusselse kleine ring) bestaat uit drie rijvakken waar snel wordt gereden. Erg gevaarlijk om te fietsen dus. Het Gewest wil er een rijstrook vervangen door een geschilderd fietspad, maar schepen Els Ampe (Open VLD) is tegen. Jef Van Damme: “De Lille en Grouwels laten zich doen door Ampe. Zij kunnen perfect beslissen want de Poincarélaan is een gewestweg. Waar wachten ze op?”

sp.a-Brussel wil van Brussel een fietsstad maken zoals Kopenhagen. Daarvoor is o.a. een volledige befietsbare kleine ring nodig. Jef Van Damme: “Ik pleit al jaren voor een afgescheiden fietspad langs de kleine ring. In juni 2011 voerde sp.a-Brussel nog een actie met fietstellingen tussen de Ninoofse- en de Anderlechtsepoort. Daaruit bleek dat in de spits rijden gemiddeld zo’n zestig fietsers per uur dat traject afleggen. Die moeten hun weg toch veilig kunnen verderzetten?

In de testfase voor Poincaré gaat het om een voorlopig (geschilderd) fietspad. Uiteraard zijn vrijliggende fietspaden te verkiezen. Maar je moet ergens beginnen. De Poincarélaan is een as waarop heel snel een voorlopig fietspad kan worden gerealiseerd. Een rijstrook schrappen is vrij eenvoudig, want de capaciteit voor autoverkeer is meer dan voldoende. Begin met de test. Zorg op termijn voor een vrijliggend fietspad, want dat is een duurzame oplossing.”

Uit een parlementaire vraag van Jef Van Damme blijkt dat er geen voorlopig heraanleg komt van de Poincarélaan. Jef Van Damme: “Het is ongehoord dat schepen Ampe de aanleg van een fietspad blokkeert. Maar de blaam is ook voor Bruno De Lille en Brigitte Grouwels van de Brusselse regering.  De Brusselse regering zegt dat ze het autoverkeer in het Gewest wil terugdringen. Ze moet het niet alleen zeggen, maar ook doen. De Poincarélaan is een gewestweg. Het Brussels Gewest kan volledig autonoom beslissen over de aanleg. De regering heeft de juridische macht en moet haar plannen doorduwen.”

Voor het eerder bericht op de site van Jef Van Damme, klik hier