Gemeenschapscentrum Vaartkapoen in het nieuw

woensdag 26 april 2017
Terug naar overzicht

Gemeenschapscentrum Vaartkapoen in het nieuw

Het Molenbeeks gemeenschapscentrum De Vaartkapoen, hartje Molenbeek Sint-Jozefstraat, wordt gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwbouw. Er komt ook een groene doorgang tussen de Pastorijstraat en de Sint-Jozefstraat. Zo krijgt de dichtbevolkte buurt een groen plekje bij.

In Oud Molenbeek zijn grote gezinnen vaak klein behuisd. Buurtbewoners snakken naar plekken om buiten te komen. En dus moet de publieke ruimte van hoge kwaliteit zijn. Zodat mensen naar buiten kunnen om te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Collegelid Pascal Smet (sp.a) zegt het zo: ‘We moeten niet alleen investeren in veiligheid, maar ook in cultuur en kwalitatieve publieke ruimtes, want ook die verhogen de sociale cohesie in de stad. Ook dit is een kanaalplan.’

Daar ben ik het mee eens, uiteraard. Na de aanslagen van 22 maart 2016 kwam er een federaal Kanaalplan om de politiediensten te versterken en informatie beter door te geven. Dat is belangrijk. Maar tegelijk besparen op onderwijsondersteuning, buurtwerking en welzijnsvoorzieningen (zoals de Vlaamse regering doet) is niet slim.

Brussel investeert wél in buurtwerking. Dankzij sp.a en collegelid Pascal Smet krijgt de VK vandaag de verbouwing die ze nood heeft. Omdat we gemeenschapscentra belangrijk vinden, zeker in Molenbeek.

Beeld: simulatie door WAW architecten