Gemeenschapsonderwijs weigert principieel speelpleinwerking

vrijdag 15 maart 2013
Terug naar overzicht

Gemeenschapsonderwijs weigert principieel speelpleinwerking

Jef Van Damme (sp.a) vraagt dat het College van de VGC het Brusselse Gemeenschapsonderwijs tot de orde roept.

Jef Van Damme (sp.a) interpelleerde Collegelid Bruno De Lille over de speelpleinwerking van de VGC op dinsdag 12 maart. Uit het antwoord bleek dat de koepel van het Gemeenschapsonderwijs in Brussel de principiële beslissing heeft genomen geen speelpleinwerking meer toe te laten op haar sites. Van Damme: “Dit is bijzonder jammer, zeker omdat het aanbod aan speelpleinwerking de laatste jaren al afneemt. Het Gemeenschapsonderwijs moet zijn verantwoordelijkheid nemen in Brussel.”

Tijdens de schoolvakanties organiseert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) betaalbare speelpleinwerking voor 20.000 kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs. Brusselse scholen stellen hiervoor hun infrastructuur ter beschikking en de VGC schakelt schoonmaakploegen en klusjesploegen in om te zorgen dat de terreinen in orde blijven. Van Damme benadrukt het belang van speelpleinwerking: “Tegen een schappelijke prijs kunnen kinderen zich uitleven en het Nederlands verwerven als speeltaal. Ouders kunnen makkelijker blijven werken of een opleiding volgen. Het belang van speelpleinwerking kan moeilijk overschat worden in een stad waar steeds meer kinderen Nederlandstalig onderwijs volgen, en waar de openbare (speel)ruimte en betaalbare opvangactiviteiten schaars zijn.”

Jef Van Damme was dan ook verrast toen Collegelid De Lille zei dat de Brusselse koepel van het Gemeenschapsonderwijs principieel beslist heeft haar infrastructuur niet langer open te stellen voor speelpleinwerking. “Het is schandalig dat het gemeenschapsonderwijs op deze manier haar verantwoordelijkheid tegenover de Brusselse kinderen ontloopt,” zegt Van Damme, “en ik zal dan ook aan de bevoegde Collegeleden Vanhengel en De Lille vragen wat ze hieraan zullen doen.”

Om het verslag van de commissie na te lezen, klik hier.