Gemeente lanceert Bedrijfsvervoersplan!

vrijdag 08 januari 2010
Terug naar overzicht

Gemeente lanceert Bedrijfsvervoersplan!

Volgens de ordonnantie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet elk bedrijf met meer dan 100 werknemers over een bedrijfsvervoersplan beschikken. Daarom heeft de gemeente van Sint-Jans-Molenbeek beslist, op initiatief van de schepen van Mobiliteit Jef Van Damme, een plan op te stellen: het Gemeentelijk Bedrijfsvervoersplan (BVP). 'Nagaan hoe de mensen zich van en naar, maar ook tijdens het werk verplaatsen, is belangrijk. Op die manier kunnen we nagaan hoe we de duurzame mobiliteit in onze gemeente kunnen bevorderen,' meldt Jef Van Damme.

Het bedrijfsvervoersplan bestudeert in eerste instantie het Gemeentehuis en 3 andere locaties ter hoogte van het Gemeentehuis: het Huis van Culturen en Sociale Samenhang, de Pedagogische Cel en de loketten van de Parkeercel.

Het belangrijkste doel van dit plan is de mobiliteit van het personeel en de toegang van de bezoekers te onderzoeken. Dankzij de diagnose werd vastgesteld dat 35,6 % met de wagen naar het werk komt (als bestuurder of met iemand meerijdt), 52,6 % het openbaar vervoer neemt, 4,6 % zich per fiets en 7,2 % zich te voet verplaatst. Verder bekeek men ook van waar men precies komt en of het mogelijk is om op een andere manier naar het werk te komen. Dit gebeurde ook voor de bezoekers en de leveranciers van de gemeente.

Nu een eerste deel van het gemeentelijk personeel werd bestudeerd, is het de bedoeling alle andere gedecentraliseerde afdelingen van de gemeente ook aan bod te laten komen in het plan.

Na de eerste diagnosefase zal een actieplan opgemaakt worden met als doel de duurzame mobiliteit voor het geheel aan verplaatsingen binnen de gemeentelijke administratie te bevorderen. De maatregelen zijn onder andere: het gemeentepersoneel sensibliseren om een ander vervoermiddel te gebruiken dan de auto, een fiche opstellen die de mensen meedeelt hoe ze het gemakkelijkst naar het werk kunnen komen en het organiseren van een mobiliteitsdag met directe informatie naar het personeel toe. Maar ook projecten zoals het gebruik van Cambio voor de professionele verplaatsingen van het gemeentelijk personeel en het opstellen van een carpoolingssysteem staan op de agenda.

Jef Van Damme: 'Mensen aanmoedigen om met het openbaar vervoer te komen is niet eenvoudig, maar de bedoeling is om naar 2011 toe het aantal mensen dat met de wagen komt, drastisch te verminderen. Dit zal niet enkel het tekort aan parkeerplaatsen ten goede komen, maar ook een steentje bijdragen aan het milieu!'