Gemeenteplein wint prijs… en wordt parking

woensdag 25 mei 2016
Terug naar overzicht

Gemeenteplein wint prijs… en wordt parking

Gemeenteplein Molenbeek wordt bekroond door de ene en slecht onderhouden door de andere. Afgelopen weekend was het autovrij Gemeenteplein opnieuw een parking. Tientallen auto’s stonden er de hele dag geparkeerd. Nochtans is het Gemeenteplein heraangelegd en het was niet de bedoeling om er een parking van te maken.

Het Gemeenteplein van Molenbeek was vroeger een openluchtparking. Elke dag stond het vol met auto’s. Daar bracht ik verandering in, als toenmalig schepen van mobiliteit. Het volledige plein kreeg een heraanleg als een shared space en woonerf. Auto’s mogen er dus nog (traag) over rijden en laden en lossen. Parkeren mag er niet.

Een voorbeeld van hoe het moet

De heraanleg van het plein werd al meermaals bekroond, eind mei nog door organisatie Pyblik. ]pyblik[, in 2007 opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk gewest, centraliseert de knowhow en expertise rond publieke ruimte in Brussel. Ze beschouwt het Gemeenteplein als een voorbeeldproject voor een heraanleg van de openbare ruimte in Brussel.

Daar ben ik natuurlijk trots op. Want de heraanleg hebben we goed doordacht. Alleen loopt het vandaag mis met de opvolging. Om het plein mooi te houden, is er blijvend aandacht voor nodig.

Niet in ere gehouden, helaas

Het plein functioneert vandaag meer en meer als een parking. Foutparkeerders worden nauwelijks geverbaliseerd. Dus blijven ze zich parkeren op het plein, tot wel tientallen auto’s per dag. In het weekend loopt dat aantal regelmatig op tot 100. Nochtans ligt er op op minder dan 150 meter een ondergrondse parking. Die parking staat nooit vol. Het mooie plein wordt dus overgelaten aan auto’s. Dat is een politieke keuze.

De huidige meerderheid (met drie groene schepenen) claimt graag dat ze inzet op respect van de regels, maar ze brengt het niet in praktijk.

Kwaliteitsvolle openbare ruimte voor Molenbekenaren is evenmin prioriteit voor het huidige bestuur. Het is wrang dat het Gemeenteplein niet de aanpak krijgt die het verdient. Met een goed beleid zou het een heel fijne plek zijn, waar Molenbekenaren op hun gemak kunnen verpozen en ruimte krijgen om elkaar te ontmoeten.