Hertogin van Brabantplaats heraangelegd

vrijdag 13 mei 2011
Terug naar overzicht

Hertogin van Brabantplaats heraangelegd

De plannen voor de heraanleg voor het Hertogin van Brabantplaats zijn goedgekeurd. De bedoeling van de herinrichting is om van de wijk een aangename publieke ruimte te creëren en van de plaats een referentiepunt te maken op vlak van oriëntatie en identiteit. Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit, is tevreden dat er in die wijk een ontmoetingsplaats komt voor de buurtbewoners.

“Zoals ze nu ingericht is, voldoet de Hertogin van Brabantplaats niet aan de huidige noden”, zegt Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit in Molenbeek. “Daarom werd er in samenwerking met de bewoners nagedacht over hoe het nieuwe plein er moet uitzien. Al snel bleek dat de bewoners vonden dat er te veel plaats gegeven werd aan auto’s.” Daarom worden in de nieuwe plannen het aantal wegen die samenkomen op het plein verminderd. Sommige straten zullen alleen gebruikt kunnen worden door hulpdiensten en de bus, andere wegen zullen geherdimensioneerd en aangepast worden. Het aantal parkeerplaatsen wordt gehalveerd tot 80.

“Alle ruimte die zo gecreëerd wordt, gaat naar de voetgangers en fietsers: meer zebrapaden, brede fietspaden, een groene zone met struiken en bankjes, een ruimte met sport- & speeltuigen…”,zegt Jef Van Damme. “En dit plein zal uiteraard niet los staan van de rest van de omgeving: via de Pietro, het wandelparcours doorheen Molenbeek, wordt het plein verbonden met het historisch centrum van Molenbeek.”Voor de tram en de bussen die momenteel op de Hertogin van Brabantplaats rijden, zal de route niet veranderen. Deze herinrichting gebeurt in het kader van het wijkcontract Sluis – Sint-Lazarus.

Klik hier voor de presentatie.