In elk metrostation een personeelslid aanwezig

maandag 09 mei 2016
Terug naar overzicht

In elk metrostation een personeelslid aanwezig

De aanslagen van 22 maart hebben Brussel in het hart geraakt. Ze hadden impact op u en ik en de economie. Daarom keurde de Brusselse regering in april maatregelen goed om de Brusselse economie te ondersteunen. Ook in veiligheid wordt geïnvesteerd: 20 miljoen euro voor de aanwerving van veiligheidsagenten bij de MIVB.

Dat is uitstekend nieuws voor de Brusselse metro. Van 2010 tot 2014 screende ik jaarlijks met mijn medewerkers de 69 Brusselse metrostations. We bezochten elk metrostation en gingen na of de roltrappen werkten, hoe proper het station was en ook of er personeel fysiek aanwezig was. Vanaf 2013 konden metrogebruikers ook een on line enquête invullen.

Een oogje in het zeil houden

Veiligheid was doorgaans de grote verzuchting. Ook andere problemen waren vaak te herleiden tot een gebrek aan personeel. Meer personeel, fysiek aanwezig in de stations, was consequent onze eerste aanbeveling.

Personeel inzetten in stations kost geld, maar het levert ook iets op. Pannes aan liften en roltrappen zijn voor 80% te wijten aan vandalisme (urine of misbruik van de noodknop). Met medewerkers die een oogje in het zeil houden, daalt het vandalisme en dus ook de kosten van onderhoud.

Een MIVB-agent in elk station

Nu zijn er extra middelen voor veiligheidsagenten bij de MIVB. De eerste golf aanwervingen vindt nog dit jaar plaats. Er komen honderden veiligheidsmensen bij. Dankzij de maatregel zullen er in elk station er van 6 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds veiligheidsmensen (stewards of agenten) fysiek aanwezig zijn.

En daar ben ik heel blij om. Het is een kwestie van service en van imago. Want de metro is een visitekaartje. Metrostations bepalen mee de indruk van de stad. De Parijse of Londense metro geven een positief imago aan hun stad. Dat moet ook in Brussel kunnen.

Metr-o-net.be