Inschrijven voor het middelbaar, grote stress

vrijdag 24 februari 2017
Terug naar overzicht

Inschrijven voor het middelbaar, grote stress

Deze week woensdag 22/02 begon de jaarlijkse inschrijvingsperiode voor Brusselse middelbare scholen. Voor veel Brusselse ouders komt dat neer op een wedstrijdje muisklikken. Stresserend, maar ook ten nadele van wie niet vlot met de computer kan werken. Dat zou anders moeten.

Vele Brusselse ouders met een kind dat volgend jaar naar het Nederlandstalig secundair onderwijs moet, zaten deze week woensdag klokslag 13 uur klaar aan de computer om hun kind vliegensvlug in te schrijven in de school van hun voorkeur. Nu is het een paar weken wachten of de inschrijving gelukt is. Om toch dat ene plaatsje te pakken te krijgen, schakelen ouders vaak familieleden of kennissen in.

Online is niet altijd fair

Online inschrijven biedt een antwoord op de wachtrijen aan de schoolpoorten. Mits de juiste criteria kan deze methode ervoor zorgen dat elk kind een faire kans krijgt op een school naar keuze te worden ingeschreven.

Alleen geldt vandaag als criterium ‘het tijdstip van aanmelden’. En dat werkt ongelijkheid in de hand. Enkel wie vlot is met computer en internet kan het eerst een keuze maken. sp.a vindt dit een unfair, elitair en onhoudbaar systeem.

Vandaar mijn vraag aan collegelid Guy Vanhengel, bevoegd voor Onderwijs in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie om de inschrijvingsmethode voor Brusselse middelbare scholen aan te passen. Vanhengel erkende het probleem, maar verwees naar de actoren binnen het Lokaal Overlegplatform (LOP). Het LOP legt de inschrijvingsmethode vast. 

sp.a wil dat de overheid en de onderwijskoepels binnen dat LOP rond de tafel gaan zitten voor een eerlijker systeem.