Kernuitstap uitstellen is geen optie

donderdag 31 augustus 2017
Terug naar overzicht

Kernuitstap uitstellen is geen optie

Eind agustus deed het Verbond van Belgische Ondernemingen een opmerkelijke uitspraak: ‘hou de kerncentrales langer open. Ook na 2025 moet kernenergie deel uitmaken van de energiemix’. Maar de kernuitstap is beslist en ze moet uitgevoerd worden ook.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen zou beter moeten weten. Weifelen en uistellen zet een rem op de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Nieuwe technologieën ontwikkelen is duur. Maar als ze echt nodig zijn, zullen ze ontwikkeld worden. Dan is er gewoon geen andere keuze.

Self fulfilling prophesy

Ondernemingen storten zich pas op een markt, doen onderzoek en werken producten uit, als ze weten dat er een markt voor zal zijn. Dus als er zekerheid is ‘kernenergie is géén optie, alleen duurzame energiewinning is toegestaan’, dan zullen de toepassingen volgen.

Het VBO doet net het omgekeerde. De organisatie oppert vandaag ‘het gaat niet lukken, dus laat die kerncentrales maar langer open.’ En mocht de kernuitstap worden uitgesteld, inderdaad… dan gaat het niet lukken met die duurzame energie. Want onzekerheid over de toekomst remt investeringen in hernieuwbare energie af.

Het is nu een kwestie van voet bij stuk te houden. Knopen doorhakken en dan tot de finish gaan. Het is perfect mogelijk om onze kerncentrales te sluiten én op een betaalbare manier de klimaatdoelen te realiseren.

Meer info in studie ‘Our Energy Future’ van het studiebureau 3E

Beeld :  zonnepanelen in Boulogne Billancourt in de buurt van Parijs, februari 2017 (reporters)