Laat werknemer kiezen: bedrijfswagen of woonkorting

donderdag 26 januari 2017
Terug naar overzicht

Laat werknemer kiezen: bedrijfswagen of woonkorting

Bijna 25% van het Belgische wagenpark bestaat uit bedrijfswagens. In Brussel is de autodruk erg hoog. Daarom diende ik met mijn collega’s in het Brussels parlement een voorstel van resolutie in om een woonkorting toe te kennen in plaats van bedrijfswagens.

Brussel is de Europese filehoofdstad. Het vele autoverkeer in Brussel zorgt voor slechte luchtkwaliteit. Dus is het een goed idee om het voordeel van bedrijfswagens om te zetten in een woonkorting. Een werknemer die dicht bij zijn bedrijf woont (en vaak ligt dat bedrijf in Brussel) krijgt een woonkorting: een steuntje om de hypotheek af te lossen om de huur te betalen.  

Stadskorting

Een mobiliteitsbeleid voeren doe je ook met fiscaliteit. Het gunstregime in België ten aanzien van bedrijfswagens zorgt ervoor dat veel werknemers zich met die bedrijfswagen verplaatsen. Met een woonkorting verander je dat. Je biedt een ander aanbod (wonen in de buurt van je bedrijf is voordelig) en vermindert zo de vraag naar mobiliteit (ik verplaats me te voet of met het openbaar vervoer, ik kan zonder wagen).

Je zou het ook een stadskorting kunnen noemen. Je moedigt mensen aan om in de stad te komen wonen. Stedelingen kosten trouwens veel minder geld aan de maatschappij. Denk aan de postbedeling, de aanleg van wegen en riolering. Precies daarom moet je mensen aanmoedigen om de stad in te trekken.

Het voorstel van resolutie vind je hier.

Lees ook het artikel in De Morgen (NL)

foto: reporters