Maak van de VGC een NGC

maandag 18 januari 2016
Terug naar overzicht

Maak van de VGC een NGC

De VGC is een overheid die het Nederlandstalige leven in Brussel ondersteunt en uitbouwt. Ze voerde onlangs een nieuw N-logo in. Daarmee laat ze zien waar er Nederlandstalige voorzieningen in Brussel zijn.

Nochtans draagt de overheid zelf nog altijd de naam Vlaamse Gemeenschapscommissie. ‘Waarom veranderen we dat niet naar Nederlandstalige Gemeenschapscommissie?,’ vroeg Jef Van Damme zich af. Samen met partijgenote Elke Roex en twee raadsleden van Open VLD diende hij een discussienota om de naam van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) om te vormen tot ‘Nederlandstalige Gemeenschapscommissie’ (NGC).

De Vlaamse Gemeenschap hanteert de Brusselnorm. Ze wil 1/3de van de Brusselaars bereiken en daarom bouwt ze een dienstverlening uit in het Nederlands. Elke Brusselaar is welkom om ervan gebruik te maken. Veel Brusselaars vinden ook hun weg naar dat aanbod. Denk maar aan bibliotheek Muntpunt op het Muntplein. Die lokt véél volk.

Jef: ‘Dit is geen keuze tegen ‘Vlaams’. Integendeel, de Vlaamse gemeenschap doet veel voor Brussel. Daar willen we net mee uitpakken: “He Brusselaar, wij hebben een aanbod dat jou vast interesseert.” De naam omvormen tot NGC laat zien dat we als overheid ten dienste staan van alle Brusselaars die Nederlands spreken of het willen leren. Die mensen moeten we aanspreken, zo direct mogelijk.’

De discussienota is ingediend en wordt binnenkort besproken in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

 

foto: debat met Rachid Benzine in bibliotheek Muntpunt (reporters)