Meerderheidsakkoord Molenbeek is rond

maandag 29 oktober 2018
Terug naar overzicht

Meerderheidsakkoord Molenbeek is rond

Er is een akkoord voor de vorming van een nieuwe meerderheid die Molenbeek gaat besturen. Partijen PS-sp.a en MR-OpenVLD gaan met elkaar in zee. Catherine Moureaux wordt burgemeester. 

Het was intens: twee weken onderhandelen met verschillende partijen, op zoek naar een meerderheid om Molenbeek te besturen. Maar we zijn ‘geland’.

Op verkiezingsavond bleek dat er twee grote winnaars waren: PS-sp.a met 17 zetels en PTB met een grote vooruitgang van zes zetels. De partijen die Molenbeek bestuurden gedurende zes jaar gingen allen (fors) achteruit. Zo lagen de kaarten.

Akkoord

Mijn lijst PS-sp.a was dus de grootste. Het initiatief om een meerderheid te maken lag bij ons. En dat initiatief hebben we dus genomen. We dachten eerst aan een linkse coalitie met PTB en ecolo. Maar evident was het niet. De onderhandelingen met de partijen gingen erg moeizaam. Eerst haakte ecolo af, later PTB. Een linkse coalitie was niet meer mogelijk. 

Toch moet er een meerderheid zijn om een gemeente efficiënt te besturen. Vandaar dat we zijn gaan praten met MR-openVLD. En we bereikten een akkoord.

Zo zal het gaan

Het voordeel van deze formule? De coalitie heeft een ruime en stabiele meerderheid. Bovendien is het akkoord dat we sloten ook ambitieus. We legden tien maatregelen vast rond goed bestuur, de meest ambitieuze in het Brussels Gewest. We menen het.

We zullen dus transparant te werk gaan en al onze beslissingen helder communiceren en beargumenteren. Uitleggen wat we doen en waarom we dat doen.

Ik zal als schepen in het College zitten. Begin december is het zover. Tot eind mei blijf ik Brussels parlementslid. Uiteraard hou ik u op de hoogte van wat er komt. Ik kijk er erg naar uit.

Foto: kanaal Molenbeek (reporters)