Met de stoomtrein van Molenbeek naar Mechelen

vrijdag 04 juni 2010
Terug naar overzicht

Met de stoomtrein van Molenbeek naar Mechelen

Op initiatief van Jef Van Damme, schepen van Nederlandse Cultuur in Sint-Jans-Molenbeek en in samenwerking met de dienst Franstalige Cultuur, Molenbecca en de VGC-Erfgoedcel, organiseert het gemeentebestuur van Molenbeek '175 jaar spoor'. Naar aanleiding van de eerste treinrit op het vasteland op 5 mei 1835 herorganiseren de Cultuurdiensten op zaterdag 26 juni 2010 een treinrit met stoomlocomotief van het Weststation in Molenbeek naar Mechelen. Een tentoonstelling in het Karreveldkasteel én een bezoek aan het Lamotcentrum in Mechelen maken deel uit van het hele evenement.

Op 5 mei 1835 reed de eerste trein op het Europese vasteland, meer bepaald van het station Groendreef naar Mechelen. Groendreef, dat toen nog op Molenbeeks grondgebied lag, speelde een grote rol in de vooruitgang van de spoorwegen. In dat kader organiseert Molenbecca, de Heemkundige Kring, een tentoonstelling van woensdag 23 tot en met dinsdag 29 juni 2010 in het Karreveldkasteel in Molenbeek. De vernissage heeft plaats op vrijdag 24 juni 2010.

Om de 175ste verjaardag van de eerste treinrit te vieren, vertekt op zaterdag 26 juni 2010 om 14 uur een authentieke stoomtrein aangedreven door kolen van Brussel naar Mechelen. De tocht vangt aan aan het Weststation en loopt tot Mechelen, waar een bezoek wordt gebracht aan het Lamotcentrum voor een rondleiding rond het thema 'Met de trein'. Authentieke wagons die het leven van toendertijd weerspiegelen staan onder andere op het programma.

Jef Van Damme: "Een gebeuren zoals dit in de kijker zetten, is niet evident, maar de cultuurdiensten zijn er samen in geslaagd. Met de trein reizen, doen duizenden pendelaars elke dag, maar met een echte stoomtrein doen we slechts om een bepaalde tijd. Nu, op 26 juni dus!"