MIVB: tarieven stijgen, dienstverlening niet

donderdag 27 oktober 2011
Terug naar overzicht

MIVB: tarieven stijgen, dienstverlening niet

Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a) stelt vast dat de MIVB hogere tarieven voorstelt, terwijl de dienstverlening achteruit gaat

De Raad van Bestuur van de MIVB heeft gisteren de voorgestelde tariefverhoging goedgekeurd. Een kaartje voor een enkele rit zou 0,5 euro duurder worden (van €2,- naar €2,5), een jongerenabonnement (voor -25-jarigen) zou maar liefst 430,- euro kosten (+15%). “De beslissing van de Raad van Bestuur van de MIVB is te betreuren,” zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a). “Er wordt gesproken over tariefverhogingen zonder het te hebben over de kwaliteit van de dienstverlening van de MIVB. Dat kan niet. De roltrappen in de stations zijn vaak stuk, de netheid laat te wensen over, de treinstellen zijn tijdens de spitsuren volgepropt met reizigers, de nieuwe toegangspoortjes werken niet zoals het hoort, er is een gebrek aan personeel in de stations, om nog maar te zwijgen over de onveiligheid van het openbaar vervoer . Op zo’n moment pleiten voor een tariefverhoging is arrogant en getuigt van weinig inzicht in de manier waarop de reizigers het openbaar vervoer in Brussel beleven.”

Meer dan één op vijf metrostations zijn ronduit smerig. In een kwart van de stations zijn de roltrappen of de liften buiten dienst. Een derde van de stations kampt met een onveiligheidsgevoel. Er worden amper administratieve boetes uitgeschreven om vandalisme, sluikstorten en wildplassen tegen te gaan. Acht op tien stations heeft geen publiek toilet. Dit zijn enkele onthutsende vaststellingen uit de enquête die Jef Van Damme (sp.a) de afgelopen maanden voor de tweede keer uitvoerde (zie: www.metr-o-net.be). “Het is onwaarschijnlijk dat de MIVB voorstelt de tarieven te verhogen, als de gebruikers van het openbaar vervoer geconfronteerd worden met deze abominable dienstverlening.” stelt Jef Van Damme.

Het is ook onbegrijpelijk dat net de jonge klanten, namelijk de -25-jarigen het tarief zo fel zien stijgen. “Jongeren hebben vaak geen alternatief voor het openbaar vervoer. De jongeren zijn ook de klanten van de toekomst. Dat zij meer moeten betalen is dus een bijzonder slechte zaak voor de promotie van het openbaar vervoer,” aldus Van Damme, “Toen sp.a in de Brusselse regering zat stegen de tarieven voor jongeren nooit. Andere tarieven stegen nooit meer dan de index.”

Jef Van Damme roept de Brusselse regering op de tariefverhoging die de MIVB voorstelt niet te volgen en de kostprijs van het openbaar vervoer duidelijk te koppelen aan de dienstverlening en het comfort van de reizigers.