Molenbeek lanceert nieuw soort fietsbeveiliging: de tag

vrijdag 19 oktober 2012
Terug naar overzicht

Molenbeek lanceert nieuw soort fietsbeveiliging: de tag

Op zondag 21 oktober van 11 tot 18u staat er weer een editie van Cyclovia op het programma. In Molenbeek kan je dan je fiets gratis laten taggen of laten graveren, kan je een parcours afleggen met ‘speciale’ fietsen en is er kinderanimatie voorzien. Het taggen van een fiets is een nieuwe soort antidiefstalmaatregel die uitgevonden in door een Brusselse start-up, Beltag.

Tijdens Cyclovia nu zondag kan je je fiets gratis laten taggen. Cyclovia gaat een aantal keren per jaar door in het Brussels gewest. Het evenement voorziet dat een beperkt parcours in de stad afgezet wordt voor fietsers en andere niet-gemotoriseerde weggebruikers.

In Molenbeek zijn er ook een aantal andere activiteiten die dag op het Sint-Mariaplein, aan metro Graaf van Vlaanderen. Er is onder andere kinderanimatie met een clown en er is een behendigheidsparcours met ‘speciale’ fietsen.

Er zal ook een stand zijn waar het mogelijk is je fiets te laten graveren met het rijksregisternummer, maar het is dus ook mogelijk je fiets te laten taggen en hem te registreren op een website.

“Ik ben zelf voorstander van het taggen en niet van het verouderde graveren” zegt schepen van mobiliteit Jef Van Damme. “Bij het taggen wordt een serienummer permanent verlijmd aan een fiets en via een website geregistreerd. Verschil met graveren is dat het je kader niet kan beschadigen, en dat het gelinkt is aan je fiets en niet aan je rijksregisternummer waardoor de fiets met akkoord van beide partijen makkelijk van eigenaar kan veranderen. Iedereen kan de eigenaar van een verloren of gestolen getagde fiets ook terugvinden via een centrale website. Ik zie in deze cycle tags echt een modern middel in de strijd tegen fietsdiefstal.”

Beltag is een Brussels bedrijf dat opgestart werd in oktober 2010. Het tagt allerlei items waardoor mensen die deze items vinden, gemakkelijk de rechtmatige eigenaar kunnen opsporen
www.beltag.com