Molenbeekse school wordt tijdelijk buurthuis

maandag 11 februari 2019
Terug naar overzicht

Molenbeekse school wordt tijdelijk buurthuis

Verschillende Franstalige en Nederlandstalige vzw’s gaan samen een leegstaand gemeentelijke schoolgebouw beheren. Het gebouw in de Korenbeekstraat 133 wordt de uitvalsbasis voor diverse buurtactiviteiten.

De school in de Korenbeekstraat wacht op een verbouwing, maar daar is nog voorbereidend werk aan en dat vraagt tijd. Te lang om niks met het gebouw te doen.

Het gebouw zal ter beschikking staan van 1 maart 2019 tot (minstens) 1 september 2020. Een collectief van verenigingen zal de ruimte gaan uitbaten. Toestand vzw begeleidt dat proces. Die vzw heeft immers veel ervaring met het invullen van tijdelijk leegstaande ruimtes.

Wie doet mee?

Het collectief bestaat uit een samenwerking van verschillende vzw’s: Samen Voor Morgen, Toestand, Zonnelied, Communa en Atouts Jeunes. Daarnaast doet het project CoMet mee, dat op zijn beurt de krachten bundelt van VUB, De Welvaartkapoen vzw, Growfunding vzw, Unizo, Fonds Vrije Beroepen, NaMahn, Conectar en het rusthuis Arcadia.

Het collectief krijgt de steun van de Nederlandstalige cultuurdienst van Molenbeek.

Leegstand tegengaan

Ruimte in de stad is schaars. Leegstand is een luxe die we ons niet kunnen permitteren. Daarom ben ik heel tevreden dat dit overheidsgebouw een nuttige invulling krijgt. Nog mooier is dat het een extra boost zal betekenen voor de wijk, want de verenigingen zullen activiteiten met en voor de buurtbewoners opzetten. En dat is een win-win voor iedereen.

Foto: Toestand vzw