Nederlandstalige gevangenen in Brussel: te weinig sport, cultuur en welzijn

donderdag 10 oktober 2013
Terug naar overzicht

Nederlandstalige gevangenen in Brussel: te weinig sport, cultuur en welzijn

Brussel telt drie gevangenissen. Onder de gedetineerden zijn er veel Brusselaars. Ze hebben een misdrijf begaan en zijn daarvoor in hechtenis genomen. Gevangenisstraf is een soort van afzondering. Een veroordeelde kan niet meer gaan of staan waar hij wil. Maar op een dag is de straf om en krijgt de gedetineerde zijn vrijheid terug. Het verblijf in de gevangenis moet hem daarop voorbereiden. Na de straf moet de gedetineerde de gevangenis verlaten als een beter mens.

Op donderdag 3 oktober bracht de VGC een bezoek aan de gevangenis van Sint-Gillis, op initiatief van Jef Van Damme. De verouderde gevangenis van Sint-Gillis heeft 800 gevangenen en is daarmee een van de grootste gevangenissen van ons land. Vijftien procent van de gevangenen in Brussel is Nederlandstalig.

Jef Van Damme: “Brussel heeft alle belang bij een goede aanpak van de detentie. Want als gedetineerden vrijkomen, moeten ze met een propere lei kunnen beginnen, zonder rancune en met zin om terug deel uit te maken van het normale leven. Daarvoor is een humaan beleid binnen de gevangenismuren nodig. Het verblijf moet de gedetineerde voorbereiden op een herintrede. Dat doe je niet door hem op te sluiten en verder niks.”

De VGC besteedt ongeveer 50.000 euro per jaar aan werking voor gedetineerden. Het gaat over projecten inzake onderwijs, sport en cultuur.

Jef Van Damme: “Op het vlak van onderwijs is de dienstverlening vrij goed. Via de VDAB worden er opleidingen, cursussen en sollicitatietrainingen gegeven. Op het vlak van cultuur, sport en welzijn schiet het beleid tekort. De sportzaal in Sint-Gillis is een ruimte van amper 20 vierkante meter groot en is maar twee uur per week open. De grootste lacune is op het vlak van welzijn: gezinnen en kinderen van gedetineerden worden nauwelijks begeleid. Kinderen die hun opgesloten vader komen opzoeken, doen dat in een grote onpersoonlijke zaal. Dat is triest. Onnodig leed dat moet verzacht worden."

Jef Van Damme gaat de bevoegde minister Brigitte Grouwels en staatssecretaris Bruno De Lille interpelleren over de tekortkomingen.

Om het verslag van het gevangenisbezoek na te lezen, klik hier.