Netheid Brussel mag in Molenbeek geen GAS-boetes uitschrijven

maandag 29 januari 2018
Terug naar overzicht

Netheid Brussel mag in Molenbeek geen GAS-boetes uitschrijven

Netheid in Molenbeek is een groot probleem: in sommige straten wordt er dagelijks afval gedumpt en lijkt het wel een stort. Om dat netheidsvraagstuk op te lossen moeten alle krachten worden gebundeld – zou je denken. Toch staat het gemeentebestuur van Molenbeek niet toe dat gewestelijke ambtenaren van Brussel Net de sluikstorten op zijn grondgebied bekeurt.

In elf andere gemeenten kan het wel. De wet van 24 juni 2013 over Gemeentelijke Administratieve Sancties staat immers toe dat een gemeente regionale ambtenaren aanduidt om inbreuken vast te stellen en te beboeten. Brussel Net heeft een opsporingsdienst, met o.a. 25 voltijdse personeelsleden die op het terrein vaststellingen doen.

Een goed netheidsbeleid bestaat uit preventie en sensibilisering, andere manieren bedenken om afval op te halen, en tot slot ook sanctioneren. Wie zich niet aan de regels houdt, moet weten dat hij een boete riskeert.

Net Brussel stelde voor haar agenten in te schaken voor het uitschrijven van GAS-boetes bij overtredingen inzake netheid in Molenbeek, maar het gemeentebestuur van Molenbeek is niet ingegaan op dat aanbod. Overtredingen In Molenbeek kunnen dus enkel worden vastgesteld en beboet door gemeentelijke agenten. Maar die hebben nog veel andere taken.

Het netheidsvraagstuk oplossen is een kwestie van aanpak, van middelen en van prioriteiten stellen. Molenbeek mist hier een kans om extra mankracht in te schakelen. Onbegrijpelijk.

Lees ook het artikel in La Dernière Heure (FR)

Foto (reporters)