Nieuwe Gosseliesbrug, primeur voor België

woensdag 03 april 2019
Terug naar overzicht

Nieuwe Gosseliesbrug, primeur voor België

De nieuwe Gosseliesbrug over het kanaal is een voetgangers- fietsersbrug en heeft een ingenieus liftsysteem. De brug vervangt de oude brug, die minder toegankelijk is.

De brug ligt ter hoogte van het Hertogin Van Brabant Plein. Momenteel wordt de laatste hand eraan gelegd. Als alles goed loopt is de brug eind mei toegankelijk voor voetgangers en fietsers. 

Brug is primeur voor België

De nieuwe brug voldoet aan de nieuwste Europese normen. Ten opzichte van de oude brug is de nieuwe veel toegankelijker, in de eerste plaats omdat ze vlak is en dus makkelijk begaanbaar voor ouders met kinderwagens, rolstoelpatiënten en fietsers. 

De brug heeft ook een ingenieus liftsysteem. Als er een schip moet passeren, gaat ze omhoog. Op dat moment blijft ze toegankelijk dankzij trappen die automatisch verschuiven. De brug zal dus zowel in lage stand als in hoge stand toegankelijk zijn. Dat is een unicum in België.  

Wijken verbinden met veilige oversteek

Het kanaal is vandaag vooral een breuklijn in Brussel: een fysieke grens, die meteen ook voor sociaaleconomische en culturele scheidingslijnen zorgt. Dankzij bruggen worden de twee kanaaloevers en naburige wijken met elkaar verbonden. Er zijn nog andere projecten voor nieuwe bruggen over het kanaal. Spijtig genoeg hebben deze projecten al veel vertraging opgelopen. 

De nieuwe bruggen moeten er zo snel mogelijk komen. Om wijken te verbinden, maar ook omdat ze veilige oversteekplaatsen zijn voor voetgangers en fietsers, afgescheiden van wagens.

Foto: Port.Brussels