Nieuwe vliegroutes nefast voor de leefbaarheid van Brussel

woensdag 18 juli 2012
Terug naar overzicht

Nieuwe vliegroutes nefast voor de leefbaarheid van Brussel

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet kondigde vandaag aan dat het nieuw spreidingsplan voor het luchtverkeer van Zaventem vanaf september in werking treedt. Een van de belangrijkste nieuwe vliegroutes is die over het kanaal die de controversiële ‘Chabert route’ over Brussel vervangt. Wathelet is blij want hierdoor worden 385.000 minder Brusselaars “overvlogen”.

Jef Van Damme vindt de kanaalroute allesbehalve een verbetering: “iedereen weet dat de kanaalzone een van de dichtstbevolkte gebieden is van België en Europa, met pieken tot 20.000 inwoners per km2. Bovendien wil Brussel de kanaalzone opwaarderen en promoten als woonzone. Uit een simulatie van Leefmilieu Brussel blijkt dan ook dat door de nieuwe vliegroutes 30% meer Brusselaars zullen blootgesteld worden aan lawaai. Er schort dus duidelijk iets aan de wijze waarop de overlast door de vliegtuigen die over het kanaal vliegen berekend wordt. Er wonen inderdaad geen mensen in het kanaal, maar des te meer daar rond en die zullen de vliegtuigen wel degelijk horen. Ik hoop van harte dat het plan daar rekening mee houdt ”.

“Vooral de mondigheid van de goed georganiseerde bewoners van de Noord- en Oostrand speelt een belangrijke rol in dit dossier” zegt Van Damme, “de regering kiest de makkelijkste oplossing, de weg van de minste weerstand. De inwoners van de wijken aan het kanaal zoals Laken, Anderlecht, Molenbeek of Kureghem zullen inderdaad minder heftig protesteren.”

Volgens Van Damme is het sowieso onlogisch om veel vliegtuigen over een dichtbevolkte stad als Brussel te sturen. “Dit is niet goed voor de veiligheid van deze grootstad“ aldus Van Damme, “ en al zeker niet voor de leefbaarheid van de Brusselaars die al genoeg milieuoverlast te verduren krijgen.”

Transparantie staat centraal in het nieuwe spreidingsplan. Jef Van Damme: “dan mag Wathelet dringend komen aantonen op welke manier deze kanaalroute Brussel en de Brusselaars ten goed komt”. Van Damme wil tenslotte een duidelijk standpunt van de Brusselse regering. “De Brusselse regering moet er zijn voor al haar inwoners, ook de minder mondige. Ik verwacht een eerlijke en realistische visie op de impact van deze nieuwe vliegroutes”.