“Onder een autovrij Beursplein hoort een fietsparking”

vrijdag 31 augustus 2012
Terug naar overzicht

“Onder een autovrij Beursplein hoort een fietsparking”

Ans Persoons en Jef Van Damme (sp.a) stellen voor het tekort aan fietsstallingen in het centrum van Brussel op te lossen met een ondergrondse fietsparking in metrostation Beurs

Ans Persoons, sp.a kandidaat in de Stad Brussel, en Brussels parlementslid Jef Van Damme willen de heraanleg van de Centrale Lanen aanwenden om een ruime, bewaakte fietsstalling in te richten in het metrostation Beurs, onder een autovrij Beursplein.

“Er zijn steeds meer fietsers in Brussel,” zegt Persoons. “Dit succes heeft tot gevolg dat de fietsstallingen in het centrum vaak bomvol zitten. Als we meer mensen willen overtuigen om te fietsen, moeten we een grote, beveiligde fietsparking in het centrum voorzien. Metrostation Beurs is hiervoor de ideale locatie. Een lift op het toekomstige autovrije Beursplein brengt je naar de ondergrondse fietsparking, waarna je met een gerust hart de stad intrekt om te winkelen of een terrasje te doen.”

Volgens de tellingen van het Fietsobservatorium stijgt het aantal fietsers in Brussel nu al voor de twaalfde keer op rij, aan een gemiddelde van 13 pct per jaar. Ans Persoons: “Door de stijging van het aantal fietsers bereikt de huidige fietsinfrastructuur in de vijfhoek haar limiet. De afgelopen jaren zijn er 1.200 fietsnietjes geplaatst, maar deze staan vaak afgeladen vol. Potentiële fietsers worden afgeschrikt door de vrees hun fiets nergens veilig te kunnen stallen. Die vrees is terecht, er worden elke dag 26 fietsen gestolen in Brussel.”

Brussels parlementslid Jef Van Damme beaamt: “Fietsdiefstal en het gebrek aan beveiligde fietsparkings is een rem op de groei van het aantal fietsers in Brussel. Mijn eigen fiets werd onlangs nog gestolen aan het Beursplein. De MIVB gaat eindelijk het station Beurs vernieuwen, en de Stad Brussel gaat het Beursplein autovrij maken, een uitgelezen kans om een fietsparking aan te leggen. Het volstaat niet te zeggen dat mensen de fiets op moeten, je moet de alternatieven ook mogelijk maken met de juiste infrastructuur. Dat is ook het uitgangspunt van mijn resolutie fietsdiefstal die ik in het Brussels parlement heb ingediend.”

Het metrostation Beurs is de ideale locatie voor een grote, beveiligde, ondergrondse fietsparking. Het station is centraal gelegen, op wandelafstand van de Grote Markt, de winkelstraten, de Sint-Goriksbuurt, de Vismarkt en Sint-Katelijne. Ans Persoons: “Culturele instellingen zoals de AB zijn vragende partij voor een beveiligde fietsparking in de buurt. Ze willen meer concertgangers aan moedigen om de auto te laten staan en met de fiets te komen.”

Ans Persoons en Jef Van Damme stellen voor om bij het opstellen van de plannen voor een nieuw Beursplein een lift en een hellend vlak te voorzien die fietsers makkelijk een verdieping lager brengen. “In steden als Amsterdam en Rotterdam kennen dergelijke ondergrondse fietsparkings een groot succes. De fietsparking maakt deel uit van onze globale visie op de heraanleg van de centrale lanen, het autovrije Beursplein en omgeving,” besluit Persoons.