Ook foutparkeerders worden beboet in Molenbeek

dinsdag 05 juli 2011
Terug naar overzicht

Ook foutparkeerders worden beboet in Molenbeek

Het proefproject dat in Molenbeek loopt en dat parkeerstewards de mogelijkheid geeft niet alleen de auto’s die op een legale plaats staan te controleren, maar ook de foutparkeerders een administratieve boete te geven, is een succes. Schepen van Mobiliteit Jef Van Damme is voorstander van de uitbreiding van het project.

Molenbeek telt nog steeds veel foutparkeerders : op de Gentsesteenweg en Ninoofsesteenweg bijvoorbeeld staan regelmatig auto’s geparkeerd op het fietspad… Vaak worden laad- en loszones, trottoirs of garagepoorten als parking gebruikt.

Het beboeten van deze foutparkeerders is in principe een bevoegdheid van de politie. Parkeerstewards waren tot voor kort enkel bevoegd om bestuurders van juist geparkeerde voertuigen zonder geldig parkeerticket te verbaliseren. De fout geparkeerde voertuigen konden ze echter geen administratieve sanctie opleggen. Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit in Molenbeek: “Dit zorgde voor een vreemde situatie: stewards controleren voortdurend of goed geparkeerde auto’s wel over een geldig parkeerbewijs beschikken. De politie beboette de foutparkeerders, maar de agenten controleren veel minder vaak. Hierdoor was de kans om te moeten betalen dus eigenlijk kleiner als je fout parkeerde, dan als je op een legale plaats parkeerde maar niet betaalde.”

Om die vreemde situatie recht te trekken, loopt er sinds april in Molenbeek een proefproject waarbij parkeerwachters fout geparkeerde auto’s ook een administratieve sanctie kunnen opleggen. Er zijn 4 parkeerwachters met die bevoegdheid. Zij kregen hiervoor een opleiding. Jef Van Damme: “Dat proefproject is een succes. We zijn nu aan het denken aan een uitbreiding ervan. Tegen het einde van het jaar willen we een tiental parkeerwachters hebben die foutparkeerders een administratieve sanctie kunnen opleggen.”