Parkeerbeleid Molenbeek breidt uit - Maritiemwijk!

woensdag 24 november 2010
Terug naar overzicht

Parkeerbeleid Molenbeek breidt uit - Maritiemwijk!

Het beheerd parkeren dat  sinds 1 juli 2008 in de Karreveldwijk gelanceerd werd, is nu volop draaiende. Zo'n 12.500 bewonerskaarten werden tot nu toe al afgeleverd. De volgende wijk die nu aan de beurt is , is de Maritiemwijk. De eerste stappen werden ondernomen en vanaf maandag 29 november 2010 treedt daar ook het beheerd parkeren in voege.

De eerste zones die aan de beurt waren, waren de Karreveldwijk, het Gemeenteplein en haar Historisch Centrum met nadien in februari 2010 de Kerkhofwijk. In mei 2010 volgde de Leopold-II-laan met kort nadien de Heyvaertwijk. Vanaf maandag 29 november 2010 staat de Maritiemwijk op het programma waar eerst ook opnieuw een sensibilisatiecampagne zal voorafgaan aan het sanctioneren dat twee weken later wordt ingevoerd. De eerste fase betreft de zone tussen de Belgicalaan en de Jean-Dubrucqlaan, zonder de Jubilieumlaan. De andere zones van de Maritiemwijk zullen tegen de zomer van 2011 aan de beurt komen.

Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit in Molenbeek: 'Het principe blijft hetzelfde als in de andere parkeerzones: wie over een bewonerskaart beschikt, mag gratis parkeren in de daarvoor voorziene groene zones. In een rode zone betaalt iedereen. Wie geen bewonerskaart heeft, betaalt aan de parkeermeter. En op die manier willen we ervoor zorgen dat mensen die niet in de buurt wonen de parkeerplaatsen niet innemen van de bewoners in de buurt.

'Jef Van Damme deelt ook mee dat het gereglementeerd parkeren in Molenbeek in een break-evenoperatie resulteert. Na anderhalf jaar functioneren blijkt uit een  evaluatie dat het gereglementeerd parkeren een nuloperatie oplevert. Zowel inkomsten van het beheerd parkeren als uitgaven aan administratief personeel, stewards en installatie en onderhoud van parkeermeters resulteren in een break-even. Jef Van Damme is tevreden: "Doel is niet dat de gemeente hier geld aan verdient, wel dat het aangenamer leven wordt in Molenbeek."

'Het betalend parkeren is nu definitief in voege en we zijn blij dat ook de bewoners en handelaars het positieve effect ervan ondervinden,' vermeldt Jef Van Damme.