Parkeerstewards bestraffen nu ook foutparkeren voor garages

maandag 19 maart 2012
Terug naar overzicht

Parkeerstewards bestraffen nu ook foutparkeren voor garages

Niets zo ergerlijk als een foutgeparkeerde auto op het voetpad, het fietspad of voor een garage. Daarom heeft Jef Van Damme, schepen van Mobiliteit, het initiatief genomen om de parkeerstewards dit soort van overlast te laten bestraffen via administratieve sancties die kunnen oplopen tot 200 euro.

De parkeerstewards kunnen vanaf nu ook de bestuurders van voertuigen die geparkeerd zijn op fietspaden, op voetpaden en voor garages sanctioneren. “We hebben hierbij speciale aandacht voor de regeling van het parkeren voor garages”, zegt Jef Van Damme. “Niet uit je garage kunnen rijden omdat een onbekende ervoor geparkeerd heeft, is zeer lastig. Dat moet dan ook gesanctioneerd kunnen worden zonder tussenkomst van de politie. Maar ook als je voor een garage geparkeerd staat waarbij de nummerplaat op de garage overeenstemt met jouw nummerplaat, riskeer je een belasting als je geen geldig parkeerbewijs hebt. Want je staat dan wel op een rechtmatige plek geparkeerd, maar je moet ook een geldig parkeerbewijs hebben. Je neemt immers een stuk in van de openbare weg.”

De stewards kunnen een proces-verbaal opmaken, wat kan leiden tot een administratieve sanctie tot 200 euro. “Dit is een goede evolutie, want parkeren op plaatsen waar dit niet toegestaan is, is gevaarlijk en hinderlijk voor de andere weggebruikers”, zegt Jef Van Damme. “Ik wil dat zeker de zwakke weggebruikers zich veilig en op een aangename manier kunnen verplaatsen.”

Enkel de parkeerstewards die een speciale opleiding gevolgd hebben, zullen deze administratieve sancties kunnen uitvoeren.