Plastic zakje, nee dank je

vrijdag 10 juni 2016
Terug naar overzicht

Plastic zakje, nee dank je

Begin juni besliste de Brusselse regering over een verbod op plastic zakken voor eenmalig gebruik. Over zo’n verbod werd al langer gepraat. Nu wordt het eindelijk concreet. Het is een groene en duurzame beslissing van de huidige Brusselse regering, onder impuls van sp.a.

Plastic soup lusten we niet

Plastic zakjes voor eenmalig gebruik zorgen voor afval. Dat afval gaat lange tijd mee, want plastic vergaat niet langs biologische weg. Het valt uiteen in kleine deeltje, maar het vergaat nooit. Er drijft dan ook almaar meer plastic in rivieren en oceanen : plastic soup. Dat plastic komt terecht in de voedselketen. Het richt schade aan.

Zo’n probleem moet je aanpakken bij de bron : plastic producten (waaronder plastic zakken) vermijden.

Het Brussels Gewest voert vanaf 1 september 2017 een verbod op plastic zakken in. In eerste instantie gaat het om zakken voor eenmalig gebruik aan de kassa van de supermarkt. Een jaar later wordt het verbod uitgebreid.

Een aantal Brusselse gemeenten gaf trouwens al het goede voorbeeld. In Sint-Gillis en Anderlecht, twee gemeenten met sp.a-schepenen, zijn plastic zakjes verboden op de markt.