Project openbare toiletten MIVB te traag!

woensdag 10 november 2010
Terug naar overzicht

Project openbare toiletten MIVB te traag!

Uit een onderzoek dat de Brusselse sp.a-fractie heeft gevoerd in juni 2010 blijkt dat in slechts 11 van de 66 (pre)metrostations een openbaar toilet aanwezig is. Meestal ligt dat er erbarmelijk bij en is het slechts beperkt toegankelijk. De MIVB repliceerde toen dat er in elk station een toilet aanwezig zou zijn, maar dat men toegang moest vragen aan een personeelslid. Nu maakt de MIVB evenwel bekend te starten met een testproject voor een betalend toilet in het metrostation Madou.

Jef Van Damme: “Eindelijk erkent de MIVB hetgeen ik met mijn eigen ogen heb kunnen vaststellen, namelijk dat er in de meeste stations geen openbare toiletten aanwezig zijn. We zetten alvast een stap vooruit. Maar het tempo waarmee de MIVB nu voorstelt om toiletten te installeren in de stations is véél te traag. Dat moet sneller kunnen, vooral aangezien men tot voor kort nog zei dat er geen probleem was. Ik stel me ook vragen bij die testfase. Pascal Smet heeft in 2006 al een proef gedaan in het station Beurs met de installatie van 10 mannen- en 10 vrouwentoiletten.”

Volgens het beleidsplan van minister Grouwels zouden er 17 stations globaal gerenoveerd worden. Aangezien de MIVB de installatie van openbare toiletten afstemt op het ritme van de renovatieplannen zouden er deze legislatuur – als alles volgens plan verloopt – slechts 17 openbare toiletten geïnstalleerd worden. Jef Van Damme: “Bovendien staan er op het verlanglijstje van de MIVB twee van de weinige stations waar er vandaag al een openbare toilet is, namelijk Zuidstation en De Brouckère. Dat laatste station is pas gerenoveerd… Logisch is dat allemaal niet.”

Jef Van Damme betreurt dat het nieuw toilet in Madou betalend zal zijn, hoewel het zich bevindt in de betalende zone. Jef Van Damme: “Waarom moeten reizigers twee keer betalen? De toegang tot een proper openbaar toilet is een onderdeel van de dienstverlening aan de klant. Daar moet niet extra voor betaald worden.” sp.a stelt voor de toegang tot de openbare toiletten te laten verlopen via de MOBIB-kaart.