Quadverbod in Brussels Gewest hopelijk na de zomer

maandag 06 augustus 2012
Terug naar overzicht

Quadverbod in Brussels Gewest hopelijk na de zomer

“Het verkeersbord om quads te verbieden, bestaat. De consensus om een quadverbod in te voeren voor het hele Brusselse gewest, is er ook”, zegt Jef Van Damme, Brussels parlementslid en Molenbeeks schepen van Mobiliteit. “En toch is het verbod nog steeds niet van kracht.”

De Conferentie van Burgemeesters is in oktober 2011 akkoord gegaan om een algemeen quadverbod in te voeren in alle Brusselse gemeenten waardoor er enkel borden moeten komen op de invalswegen. “Dat is de meest logische en efficiënte manier om een verbod in te voeren voor het hele gewest. Want als elke Brusselse gemeente apart een quadverbod instelt, zijn er veel meer borden nodig omdat iedere gemeente de eigen zone moet afbakenen. Op het grondgebied van Molenbeek moeten er bij een gewestelijk verbod slechts 5 borden komen. In het geval van een gemeentelijk verbod, moeten dat er alleen voor Molenbeek al maar liefst 120 zijn.”

Het was staatssecretaris Bruno De Lille die het verder zou uitwerken en de borden zou plaatsen. Maar totnogtoe is er weinig evolutie in dit dossier. Als antwoord op de parlementaire vraag van Jef Van Damme hierover, zei Bruno De Lille dat er binnenkort een overleg zal zijn met mobiliteitsadviseurs van de betrokken gemeenten en met minister Grouwels voor de gewestwegen. “Hier heeft hij wel heel lang mee gewacht. Zijn timing is de borden te plaatsen tegen eind 2012. Dit betekent opnieuw een zomer met quads op de straat…”

Het verkeersbord C6: ‘verboden toegang voor bestuurders van motorvoertuigen met vier wielen, geconstrueerd voor onverhard domein, met een open carrosserie, een stuur als op een motorfiets en een zadel’ bestaat intussen al meer dan een jaar. Het is geïnspireerd op het feit dat quads niet gemaakt zijn voor de openbare weg, en vaak voor geluidsoverlast zorgen.