Renovatie riolering moet sneller

donderdag 09 november 2017
Terug naar overzicht

Renovatie riolering moet sneller

Het zinkgat aan de Leuvensesteenweg van september drukte ons met de neus op de feiten. De Brusselse rioleringen zijn in slechte staat. Het goede nieuws: de Brusselse rioleringen zullen worden gerenoveerd. Alleen zijn de werken gespreid over 20 jaar.

Een kwart van de Brusselse riolering is in slechte tot zeer slechte staat, zo blijkt uit cijfers van het wateragentschap Vivaqua. Vivaqua onderzocht 40% van de Brusselse rioleringen.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) bevestigde dat ze budgetten vrijmaakt om de riolering te renoveren: elk jaar is er 60 miljoen euro voor renovatie voorzien. De totale kostprijs voor renovatie van de Brusselse riolering bedraagt 1,5 miljard euro.

Ik ben blij dat het probleem wordt aangepakt, alleen gaat het veel te traag. De rioleringen worden gerenoveerd in een termijn van 20 jaar, terwijl ze eigenlijk vandaag al aan vervanging toe zijn. Het moet sneller: eerder van start gaan met de werken en er meer geld voor vrijmaken.

Want de mankementen zullen blijven opduiken. Door de renovatiewerken uit te stellen riskeert het gewest steeds vaker ad hoc herstellingswerken. En ad hoc werken is dringender, complexer en dus ook duurder.

Dat zei ik ook in het parlement aan de minister. Ze verdedigde zich dat de slechte toestand van de riolering een erfenis uit het verleden is. Er is lange tijd te weinig en te laat geïnvesteerd in de riolering. Dat is waar. Maar dat is geen excuus om geen vaart te maken. Het vraagstuk van de slechte riolering moet nu aangepakt worden. Dit kun je niet blijven uitstellen.

 

Foto: zinkgat Leuvensesteenweg september 2017 (reporters)