Schietincident Ninoofse Poort: camera's nog steeds defect

maandag 26 oktober 2015
Terug naar overzicht

Schietincident Ninoofse Poort: camera's nog steeds defect

 

Bijna twee jaar geleden werd een fietser neergeschoten op de Ninoofse Poort. Vandaag werkt de defecte camera op die plek nog steeds niet. En dat terwijl de burgemeester veiligheid een prioriteit noemt.
Net voor nieuwjaar 2013 werd midden in de nacht een fietser, op weg naar huis na zijn werkshift, op de Ninoofse Poort neergeschoten. Het was een incident dat logischerwijs heel wat reacties uitlokte. Het ging om een daad van gratuit geweld. De daders konden jammer genoeg niet gevat worden. Dat kwam ten dele door het feit dat de veiligheidscamera die gericht was op de bewuste plek, niet werkte. Jef Van Damme stelde twee jaar later de vraag aan de burgemeester hoe het hiermee gesteld was. Het antwoord was ontluisterend: de camera werkt nog steeds niet!

In een donkere straat zonder bewoning zijn er camera's nodig

Jef: "Ik ken de wijk goed want ik woon er in de buurt. Het is in de regel geen gevaarlijke plek maar tegen gratuit geweld als dit kan je niks doen. Tenzij de daders vatten om te vermijden dat ze weer toeslaan. Net dat kon niet omdat de camera op die plaats niet werkte. Ik ben geen grote voorstander om overal veiligheidscamera's te plaatsen, maar op plekken zoals deze, in een donkere straat zonder bewoning en zonder sociale controle, is een camera echt wel nodig. Preventief én repressief. Dat deze camera op het moment van het incident niet werkte, is heel jammer want hij had de daders kunnen identificeren. Dat hij echter na twee jaar nog steeds niet werkt, is een onvergefelijke nalatigheid van het schepencollege. Burgemeester Schepmans zegt van veiligheid een prioriteit te maken, maar dat blijken vooral holle woorden te zijn."